Crisis wordt steeds erger maar Di Rupo begint niet aan onderhandelingen

25/11/11 om 11:21 - Bijgewerkt om 11:21

Terwijl ons land steeds verder dreigt weg te zakken in de economische crisis, twijfelt formateur Elio Di Rupo nog of hij de onderhandelingen over een begroting zal heropstarten.

Crisis wordt steeds erger maar Di Rupo begint niet aan onderhandelingen

© Belga

De rente op Belgisch staatspapier gaat opnieuw de hoogte in en bereikte een nieuwe piek van 5,790 procent. De stijgende rente zal ons land naar schatting 850 miljoen euro extra kosten. Dat is een bijkomend probleem voor de begroting.

Krimp
Tweede bijkomend probleem is dat de Amerikaanse Centrale Bank The Federal Reserve verwacht dat de economie in de eurozone zal krimpen met 2 procent. Dat blijkt uit een intern document dat Knack-hoofdredacteur Johan Van Overtveldt in New York kon inkijken.

Horrorscenario
De krimp is een horrorscenario waar de onderhandelaars geen rekening mee hielden. Tot nu toe gingen ze uit van een economische groei voor ons land van 0,8 procent.

Negatieve spiraal
Volgens econoom Geert Noels is dat totaal onrealistisch. 'De federale onderhandelaars gaan best uit van een groeiprognose van nul procent bij het opstellen van de begroting 2012en 2013 om aanpassingen te vermijden die België in een negatieve spiraal zouden brengen.' Dat zei Noels op Matin Première (RTBF).

Meer inspanningen
'Begrotingsaanpassingen zouden op een slecht ogenblik kunnen komen en ons land in een moeilijke positie plaatsen.' Een realistische benadering houdt volgens Noels in dat de inspanningen hoger zullen liggen dan de 11,3 miljard die formateur Di Rupo en de zes partijen zoeken. Volgens Johan Vanovertveldt kan het gaan om 5 miljard euro.

Draagvlak
Terwijl de economische crisis in alle hevigheid toeslaat, denkt formateur Elio Di Rupo er voorlopig nog niet aan om de onderhandelingen weer op te starten. Hij is nog altijd op zoek naar een antwoord op de vraag of er een draagvlak bestaat voor eventuele onderhandelingen.

'Een korte bedenktijd'
Nadat Di Rupo zijn ontslag aanbood bij de koning, had de vorst hem gevraagd om zijn opdracht voort te zetten. Di Rupo vroeg 'een korte bedenktijd'. Di Rupo gebruikt die bedenktijd nu om bilaterale gesprekken te voeren met de andere partijen. Vooral tussen Open VLD en de formateur is het water erg diep.

Di Rupo heeft zich intussen wel verontschuldigd op de Conventie van de Europese Socialistische Partij waar hij moest optreden als spreker. Hij is als PS-voorzitter een van de dertig ondervoorzitters van de Socialistische Internationale. Hij moest om 11 uur het woord nemen bij de opening van de conventie van de PES, die in Brussel plaatsvindt. Hij laat zich echter vervangen door minister Paul Magnette om zijn discrete bilaterale contacten te kunnen voortzetten. (EE)

Onze partners