Charles Michel verdedigt keuzes in brief

22/07/14 om 20:03 - Bijgewerkt om 20:03

Charles Michel (MR) verdedigt zijn keuze voor een Zweedse coalitie in een brief aan de militanten van de partij. FDF en PS hadden daar eerder kritiek op geuit.

Charles Michel verdedigt keuzes in brief

Bart De Wever (N-VA) en Charles Michel (MR) © BELGA

In een brief aan de militanten, waarop de krant La Libre de hand kon leggen, geeft MR-voorzitter Charles Michel toelichting bij zijn keuze voor een Zweedse coalitie.

'Gedurende mijn opdracht als informateur heb ik verschillende hypotheses getoetst,' schrijft hij. 'Sommige daarvan hielden een enorm risico op nieuwe communautaire problemen in. Die heb ik dus uitgesloten, trouw aan de engagementen van onze beweging.'

Daarna somt Michel enkele engagementen van MR op die volgens hem mogelijk zijn met de voorgestelde coalitie: 'modernisering en dynamisering van de arbeidsmarkt, verdere aanzuivering van de begroting, goed beheer van politie en justitie, ...'

Institutionele stabiliteit

De voorzitter legt de nadruk op de 'institutionele stabiliteit' en het belang van het sociaal overleg. 'Door een dialoog met de sociale partners en een opnieuw geactiveerd sociaal overleg kunnen we de sociale zekerheid in ons land versterken en zo het succes van de hervormingen garanderen', verzekert hij.

'Met deze onderhandelingen storten we ons niet in een nieuw institutioneel avontuur,' vervolgt de coformateur. 'De overhaaste keuze van PS en cdH om zich samen te engageren in Brussel en Wallonië was er een met zware gevolgen. Ze creëerden een 'pre-separatistisch' klimaat, dat wij sterk hebben veroordeeld. Door onze houding zijn we erin geslaagd opnieuw een klimaat van vertrouwen te scheppen. De vier partijen delen de wil om alle kansen te geven aan de economische ontwikkeling en de sociale zekerheid te beschermen, terwijl de zesde staatshervorming loyaal wordt uitgevoerd', besluit Michel. (Belga/WB)

Onze partners