Charles Michel stelt Angela Merkel gerust over stabiliteit België

Angela Merkel en Charles Michel © Belga

De nieuwe Belgische regering heeft de duidelijke keuze gemaakt voor structurele economische hervormingen en zal de komende vijf jaar geen energie verspillen aan een nieuwe staatshervorming. België is met andere woorden een stabiel land. Dat is de boodschap die premier Charles Michel heeft meegegeven aan Angela Merkel, tijdens een bezoek aan de Duitse bondskanselier in Berlijn.

Michel en Merkel zagen elkaar enkele weken geleden al in Ieper, maar nu was het dus de beurt aan Michel om zijn Duitse collega te bezoeken. Naar verluidt is Merkel zeer geïnteresseerd in de Belgische politieke situatie, met name in de aangekondigde hervormingen en de stabiliteit van de regeringscoalitie. Ook al kwam ze vrijdag op dat laatste punt niet terug, wist Michel haar te vertellen dat België de komende jaren een vastberaden koers zal varen.

Ingrijpende hervormingen

‘We stoppen al onze energie in de versterking van de economie’, luidt de boodschap die Michel overbracht. Maar de ingrijpende hervormingen zullen niet ten koste gaan van de sociale cohesie. ‘België is een open economie, die nauw verbonden is met de economische en sociale situatie in Duitsland’, voegde hij er tijdens zijn afsluitende persconferentie met Merkel aan toe.

‘Ik wens de Belgische regering veel succes met het realiseren van de hervormingen’, zei Merkel. Op concrete Belgische dossiers, zoals de indexsprong, wilde ze voor de camera’s niet ingaan. Merkel en Michel zijn het erover eens dat hun beider landen belangrijke economische partners zijn.

Investeringsplan

De twee regeringsleiders bespraken concreet onder meer de hervormingen van het concurrentiebeleid, de pensioenen en de arbeidsmarkt in België. Een beetje tegen de verwachtingen in werd veel aandacht besteed aan het TTIP-vrijhandelsakkoord met de Verenigde Staten waarover de Europese Unie aan het onderhandelen is. ‘Het is belangrijk dat er geen misverstanden ontstaan’, zei Michel daarover.

Ook het investeringsplan van de nieuwe Europese Commissie, dat volgende week geconcretiseerd zou worden en in december op de tafel van de Europese staatshoofden en regeringsleiders ligt, kwam ter sprake. België en Duitsland zijn het erover eens dat de prioriteit bij het oplijsten van projecten die Europese steun verdienen, moet gaan naar projecten die arbeidsplaatsen creëren.

Berlijnse Muur

Voor hij naar de ambtswoning van Merkel afzakte, bracht Michel in Berlijn een bezoek aan het museum van de Berlijnse Muur in de beroemde Bernauer Strasse. Het is precies 25 jaar geleden dat de Muur viel.

‘Ik was 13 jaar toen dat gebeurde en ik besefte onmiddellijk dat het iets belangrijks was’, blikte Michel terug. ‘Het was een overwinning van de fundamentele rechten en vrijheden.’

Premier Michel legde de voorbije weken al verschillende bilaterale bezoeken af. Hij trok al naar Mark Rutte in Den Haag, naar Xavier Bettel in Luxemburg en naar François Hollande in Parijs. (Belga/JH)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content