'Cafés gaan wel degelijk failliet door rookverbod'

12/05/12 om 11:55 - Bijgewerkt om 11:55

Er gaan wel degelijk meer cafés failliet door het rookverbod. Dat zegt Horeca Vlaanderen.

Het bericht in Le Soir dat de cafésector niet te lijden heeft onder het rookverbod, is een verkeerde conclusie. "Het is niet omdat het aantal cafés in 2011 niet sterk daalde, dat er geen negatieve impact is. Het aantal faillissementen gaat wel degelijk in stijgende lijn", stelt Horeca Vlaanderen.

Le Soir schrijft dat vorig jaar 203 cafés verdwenen in België. Dat is het laagste cijfer in zeventien jaar. De gegevens komen van het Nationaal Instituut voor de Statistiek, die de btw-aangiftes van de cafés analyseerde.

Rookverbod

Daaruit blijkt dat ons land in 17 jaar tijd 13.000 cafés verloor. De Franstalige krant besluit daaruit dat de invoering van het rookverbod, in juli 2011, niet de doodsteek voor de cafés betekende.

De bewering dat het rookverbod geen impact heeft op de cafésector, is fundamenteel fout, zegt Danny Van Assche, afgevaardigd bestuurder van Horeca Vlaanderen. "Het aantal faillissementen gaat sinds het rookverbod in stijgende lijn."

Faillissementen

Het aantal faillissementen in de cafésector nam in 2011 met 15 procent toe tot 781 over het ganse jaar. "Het eerste kwartaal van 2012 dient zich eveneens slecht aan met 212 faillissementen in één kwartaal. In totaal verloren meer dan 1.000 mensen hun job ten gevolge van die faillissementen. Ook het aantal stopzettingen stijgt, tot 662 stopzettingen in het vierde kwartaal."

Bovendien is de cafésector erg divers. Het zwaarst getroffen zijn volgens Horeca Vlaanderen de typische rookcafés. Uit een enquête blijkt dat sinds de invoering van het algemene rookverbod twee cafés op de drie hun omzet hebben zien dalen, soms tot meer dan 50 procent. (Belga/EE)

Onze partners