Buitenlandse Zaken roept Belgen in Congo op om het land te verlaten

'Europa kan niet blijven samenwerken met het regime van Kabila en ondertussen wegkijken van het gruwelijk geweld tegen Congolese burgers en buitenlanders.' © Reuters

Buitenlandse Zaken raadt alle Belgen die zich in de Democratische Republiek Congo bevinden en ‘van wie de aanwezigheid niet essentieel is’, aan om het land te verlaten.

Buitenlandse Zaken raadt alle Belgen die zich in de Democratische Republiek Congo bevinden en ‘van wie de aanwezigheid niet essentieel is’, aan om het land te verlaten. Alle reizen naar het land worden sowieso afgeraden. Dat zegt minister Didier Reynders (MR) vrijdagavond in een mededeling.

Didier Reynders
Didier Reynders © Belga

Belgen die wel nog in Congo blijven, worden verzocht om de grootste voorzichtigheid aan de dag te leggen, vooral tijdens hun verplaatsingen. Het aangepaste reisadvies komt er ‘op basis van de recentste ontwikkelingen’ in Congo. Reynders veroordeelt ook de beslissing van de Congolese regering om twee televisieploegen van de VRT en van VTM uit te wijzen. ‘Vrije nieuwsgaring en persvrijheid zijn voor België fundamentele rechten en waarden die niet kunnen worden ingeperkt’, zegt Reynders. Hij zal de zaak ook aankaarten tijdens zijn contacten met de Congolese overheid.

Kabila negeert grondwet en wil niet opstappen

Volgens de grondwet moet president Joseph Kabila op 19 december, om middernacht, het presidentieel paleis verlaten. Maar Kabila wil zelf langer aan de macht blijven, tot groot ongenoegen van de Congolese oppositie – die op 19 december een stevige vuist wil maken tegen de president. In de aanloop naar het protest namen de autoriteiten al hun voorzorgen: zo kregen de telecomoperatoren de vraag om het mobiel internet te filteren.

Een klein deel van de oppositie sloot in oktober al een akkoord met de meerderheid, waardoor verkiezingen zeker tot april 2018 op zich laten wachten. De rest van de oppositie nam niet deel aan de dialoog die tot dit akkoord leidde, en blijft Kabila dan ook oproepen om de grondwet te respecteren. Het gaat dan om Le Rassemblement, de oppositiecoalitie waarin Etienne Tshisekedi (al 84), al jarenlang oppositieleider, en Moïse Katumbi, de steenrijke oud-gouverneur van mijnprovincie Katanga en een vroegere Kabila-steunpilaar, zich verzameld hebben.

De machtige bisschoppenconferentie kreeg de presidentiële meerderheid en de oppositie goed tien dagen geleden toch aan tafel, maar er is weinig hoop dat zij nog voor maandag een akkoord sluiten. De inzet is groot, en geen van de twee partijen heeft veel te winnen bij toegevingen.

(Belga/SK)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content