Brusselse regering staat in de steigers

12/07/14 om 18:06 - Bijgewerkt om 18:06

De onderhandelaars voor de vorming van een nieuwe Brusselse regering - PS, FDF en CDH aan Franstalige kant, en Open VLD, SP.A en CD&V aan Vlaamse kant - zijn het eens geraakt over de inhoud van een regeerakkoord.

Brusselse regering staat in de steigers

Laurette Onkelinx (PS) en Guy Vanhengel (Open VLD) © Belga

Zo heeft formatrice Laurette Onkelinx (PS) bevestigd. Het "ambitieuze" akkoord moet nog wel worden nagelezen, maar er is wel degelijk een akkoord, benadrukte ze. De laatste details moeten nog tegen maandag worden bijgeschaafd tijdens een definitieve lezing van de tekst van het regeerakkoord, dat maandagnamiddag zal worden voorgesteld.

Het akkoord telt zo'n honderd pagina's en handelt zowel over de gewestmateries als over de bicommunautaire bevoegdheden. In de loop van volgende week kunnen de zes coalitiepartners dan hun congressen houden over hun deelname aan de Brusselse regering. De Brusselse PS en de FDF doen dat donderdag, CDH plant één congres voor zowel de Brusselse regering als voor de Waalse en de Franse gemeenschapsregering, vrijdag of zaterdag.

De verdeling van de bevoegdheden en de invulling van de namen van de ministers/staatssecretarissen is traditioneel voor na de congressen. Maar nu reeds lijken een aantal namen zeker: Didier Gosuin (FDF), Guy Vanhengel (Open VLD) en Pascal Smet (SP.A). Ook vrij zeker is dat Céline Fremault (CDH) haar plaats in de Brusselse regering behoudt.

Minister-president

Bij PS en CD&V zijn tegenstrijdige signalen te horen. Zo zijn er stemmen binnen de Franstalige socialisten dat het nog niet zeker is dat Rudi Vervoort zichzelf zal opvolgen als Brussels minister-president. Het was immers niet hij maar de voorzitster van de Brusselse PS-federatie Laurette Onkelinx die de onderhandelingen leidde.

Bij CD&V is het niet zeker dat uittredend minister Brigitte Grouwels haar carrière wil afsluiten als staatssecretaris van de derde Vlaamse partij. Eerder waren er al geruchten dat Bianca Debaets Grouwels in de loop van de legislatuur zou aflossen.

Dit alles houdt in dat de nieuwe Brusselse ploeg haar regeerverklaring niet voor zondag 20 juli zal kunnen afleggen in het Brussels parlement. De vertrouwensstemming in het Brussels Parlement en de Raden van de Vlaamse (VGC) en de Franse gemeenschapscommissie (Cocof) zal dan de week nadien plaatsvinden, dus na de nationale feestdag. (Belga/TE)

Onze partners