Bourgeois: 'Federaal regeerakkoord voorziet verklaring tot herziening van Grondwet'

15/10/14 om 18:59 - Bijgewerkt om 18:59

Volgens Geert Bourgeois staat er in het federale regeerakkoord wel degelijk een passage dat een verklaring tot herziening van de Grondwet zal worden ingediend in de loop van deze regeerperiode.

Bourgeois: 'Federaal regeerakkoord voorziet verklaring tot herziening van Grondwet'

Geert Bourgeois (N-VA) © BELGA

"In het federale regeerakkoord staat wel degelijk een passage dat een verklaring tot herziening van de Grondwet zal worden ingediend in de loop van deze regeerperiode". Dat heeft Vlaams minister-president Geert Bourgeois in het Vlaams Parlement gezegd in antwoord op een vraag van Stefaan Sintobin (Vlaams Belang).

De uitspraak van Bourgeois is opvallend omdat het communautaire luik in het federale regeerakkoord bijzonder beperkt is. Nergens is er een expliciete verwijzing naar een verklaring tot herziening van de Grondwet, laat staan naar artikel 195, de sleutel om alle andere grondwetsartikels te kunnen wijzigen.

Wil van de kiezer uitvoeren

Eerder gaf N-VA-onderhandelaar en nu federaal vicepremier Jan Jambon toe dat er daarover niets in het federale regeerakkoord stond. "Maar dat komt ook pas aan de orde op het einde van de legislatuur, binnen vijf jaar. Het volgend parlement moet de wil van de kiezer uitvoeren", liet Jambon daarover optekenen in De Standaard.

Jambon verwees daarmee naar het zinnetje in het regeerakkoord dat stelt dat er na afloop van de legislatuur "zoals voorzien door het kiesstelsel en zoals toegestaan door de Grondwet, het aan de kiezers zal zijn om zich uit te spreken over de verschillende beleidsprojecten". (Belga/TE)

Onze partners