Bourgeois: ‘Couchsurfing valt niet onder decreet, dat overigens ook door SP.A werd goedgekeurd’

Geert Bourgeois © BELGA
Simon Demeulemeester

Couchsurfing valt niet onder het Vlaamse logiesdecreet voor zover het geen commercieel gebeuren is, aldus Geert Bourgeois in een reactie op de kritiek. ‘Het decreet werd overigens eenparig goedgekeurd in de Vlaamse regering, ook door de partij van Ingrid Lieten.’

Couchsurfing valt niet onder het Vlaamse logiesdecreet voor zover het geen commercieel gebeuren is. Dat heeft het kabinet van Vlaams minister van Toerisme Geert Bourgeois onderstreept. De minister wijst er overigens op dat de discussie enkel slaat op de toepassing van een decreet dat op het einde van de vorige regeerperiode eenparig is goedgekeurd in het Vlaams parlement.

Op het kabinet van Bourgeois beklemtoont men dat de minister geen nieuw initiatief heeft genomen. ‘Wat gebeurt is, is de toepassing van een decreet over het aanbieden van toeristische diensten dat al sinds het einde van de vorige regeerperiode bestaat en eenparig is goedgekeurd in het Vlaams parlement, dus ook door de partij van mevrouw Lieten’, zo klonk het op het kabinet.

Kritiek van SP.A en Open VLD

Daarmee reageert Bourgeois op de kritiek van coalitiepartner SP.A. Vlaams minister van Innovatie Ingrid Lieten sprak over ’te ver doorgedreven reglementitis’.

Nog scherper klonk het bij oppositiepartij Open VLD. Voorzitster Gwendolyn Ruttenvroeg op Twitter ‘nee’ te zeggen tegen ‘Geert Bourgeois die uw slaapkamer wil inspecteren’. Vlaams parlementslid Marnic De Meulemeesterzei dat Vlaanderen ‘beter zou nagaan hoe ze dergelijke initiatieven kan inschakelen in haar beleid.’

‘Decreet niet van toepassing op Couchsurfing’

Couchsurfing was nog niet in bredere kringen doorgedrongen toen het decreet er kwam. Maar in de ogen van Bourgeois valt deze trend niet onder het decreet, voor zover het geen commercieel gebeuren is en er geen betaling plaatsvindt. Het Vlaamse Toeristische Logiesdecreet heeft immers enkel betrekking op logies ‘die worden aangeboden aan de toeristische markt’, beklemtoont men op het kabinet.

Gazet van Antwerpen meldde eerder dat de Vlaamse administratie actief op zoek gaat naar mensen die in hun woning een kamer aanbieden aan toeristen en daar openlijk over communiceren. Zij moeten zich aanmelden bij de dienst Toeristische Vergunningen.

Couchsurfing: ‘Wezenlijk verschil tussen couchsurfing en airbnb’

De vereniging Couchsurfing Brussels zegt in een persbericht dat er een duidelijk onderscheid gemaakt dient te worden tussen couchsurfing enerzijds en airbnb anderzijds. ‘Couchsurfing is een vorm van sociale media bedoeld om mensen van overal ter wereld te ontmoeten. Reizigers thuis ontvangen als vrienden maakt hier deel van uit, waarbij de menselijke meerwaarde van de ontmoeting het belangrijkste is’, klinkt het.

De vereniging wil het verschil in de verf zetten tussen websites die couchsurfing aanbieden, zoals Couchsurfing, Hospitality Club en BeWelcome, en websites voor betalende accommodaties zoals airbnb en booking.com. ‘Blijkbaar bestaat er nog veel verwarring en onwetendheid over wat couchsurfing inhoudt en wat airbnb inhoudt’, aldus Couchsurfing Brussels.

Vlaams minister van Toerisme Geert Bourgeois (N-VA) lijkt de couchsurfingvereniging te volgen in hun onderscheid, zoals hierboven beschreven staat.

Couchsurfing: ‘Treden op tegen wie geld wil verdienen via ons’

‘Een heel kleine minderheid probeert via couchsurfing wat geld te verdienen, maar als wij daar als vereniging op uit komen, dan treden wij daar tegen op’, aldus nog Couchsurfing Brussels. De vereniging zegt tot slot ’te begrijpen dat de toeristische sector kwaliteit wil bieden en daarbij een regelgeving hanteert. Het is niet de bedoeling om de gevestigde sector te benadelen. Integendeel, het gebeurt soms dat we reizigers doorverwijzen naar deze sector’.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content