SAMENVATTING bezoek Obama: in juni is de president opnieuw in België

. © BELGA

De Amerikaanse president Barack Obama komt in juni opnieuw naar ons land. Lees hier het verslag van zijn eerste bezoek aan België.

De Amerikaanse president Barack Obama heeft zijn eerste bezoek aan België afgerond met een bevlogen speech in Bozar over vrijheid, rechtvaardigheid en democratie. Obama bracht uiteindelijk nog geen 24 uur door in ons land. Omstreeks 19.30 uur steeg Air Force One op in Zaventem en zette koers naar Rome, het volgende luik in de Europese tournee van Obama.

Het afscheid is van korte duur: in juni is Obama opnieuw in België voor een top van de G7.

Lees hier een samenvatting van het bezoek van Obama aan België

1. Aankomst op Zaventem

De Amerikaanse president was dinsdagavond rond 21.20 uur aangekomen in Zaventem, na een tweedaagse top over nucleaire veiligheid in het Nederlandse Den Haag. Koning Filip en premier Elio Di Rupo wachtten hem op. Daarna ging hij met zijn gepantserde limousine, The Beast, naar het Brusselse hotel ‘The Hotel’ aan de Waterloolaan. Enkele honderden kijklustigen wachtten hem tegenover het hotel op, maar zagen enkel hoe de wagen rond 22 uur de parkeergarage van het hotel binnenreed.

2. Bezoek aan Amerikaans militair kerkhof in Waregem

Woensdag ging hij per helikopter naar de luchthaven van Wevelgem, voor een bezoek aan de Amerikaanse militaire begraafplaats Flanders Field Cemetery in Waregem. Koning Filip, premier Di Rupo en Waregems burgemeester Kurt Vanryckeghem waren ook aanwezig op de begraafplaats.

Obama, de koning en de premier legden na een kort gesprek elk een bloemenkrans neer aan de kapel in het midden van het kerkhof. De drie hoogwaardigheidsbekleders hielden ook een korte toespraak. Obama loofde België er als een “sterke en capabele bondgenoot”. Hij verwees naar de wereldoorlogen, maar ook naar interventies in Afghanistan en Libië. “En onze landen nemen ook deel aan de internationale inspanningen om de Syrische chemische wapens te vernietigen. Dezelfde wapens die vernietigend werden ingezet op deze velden”, sprak de president.

Di Rupo beklemtoonde de sterke banden tussen België en de Verenigde Staten. De koning noemde de Europese eenmaking dan een “hobbelige weg”, maar ook de “enige weg”.

3. EU-VS-top

Vervolgens trok Obama opnieuw naar de Brusselse binnenstad, het Justus Lipsius-gebouw in de Europese wijk, voor een EU-VS-top. Na afloop hield hij samen met EU-leiders Herman Van Rompuy en José Manuel Barroso een persconferentie waarin hij het belang van de relaties met Europa benadrukte. Obama beklemtoonde ook dat hij en Europa “eensgezind” zijn in de aanpak van Rusland en de hulp aan de Oekraïners, “of het nu om economische hulp aan Oekraïne gaat, het versterken van de veiligheid van de EU of sancties tegen Rusland”.

Voorts haalde hij uit naar de gedaalde bijdrage van meerdere NAVO-lidstaten aan de alliantie. “De toestand in Oekraïne herinnert ons eraan dat onze vrijheid geld kost. Freedom isn’t free.” Ook zei hij dat de EU niet alleen op de Verenigde Staten mag vertrouwen om voor meer diversificatie te zorgen in zijn energiebronnen.

4. NAVO

Na de EU-VS-top keerde Obama nog even terug naar zijn hotel, waar hij een onderhoud met NAVO-secretaris-generaal Anders Fogh Rasmussen had.

5. Bevlogen speech in Bozar

Zijn bezoek aan ons land beëindigde hij in het Brusselse kunstencentrum Bozar met een toespraak voor 2.000 genodigden. In zijn bevlogen speech over vrijheid, rechtvaardigheid en democratie drukte hij de jongeren in de zaal op het hart die gedeelde Europese en Amerikaanse idealen nooit als een evidentie te beschouwen.

De Russische agressie in Oekraïne diende daarbij als ultieme bewijs dat ze altijd onder druk zullen blijven. Hij waarschuwde dat, als Rusland niet meewerkt aan de-escalatie in Oekraïne, zijn isolatie in de wereld enkel zal toenemen. Obama bleef in zijn discours erg streng voor Rusland, dat volgens hem vasthoudt aan een logica uit het verleden, waarbij grootmachten zomaar over kleine landen kunnen walsen of hen dictaten opleggen.

Het Westen is helemaal niet op zoek naar een nieuwe Koude Oorlog, verzekerde Obama. “Wij beseffen net dat we belang hebben bij een sterk Rusland.” Hij zei ook overtuigd te zijn dat de idealen zoals vrijheid, zelfbeschikking en democratie steeds de bovenhand zullen halen.

6. Veiligheid en verkeer

De verplaatsingen van Obama in Brussel en naar Waregem noopten tot grote veiligheidsmaatregelen. Zo werden onder meer delen van de (snel)wegen tussen de luchthaven en het Brusselse centrum tijdelijk voor het verkeer gesloten voor de passage van de president. Ook in het centrum van de hoofdstad werden veiligheidszones opgericht bij het hotel, het Justus Lipsius-gebouw en de Bozar, met enige verkeershinder tot gevolg. (Belga/EE)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content