'Betrek lokale besturen bij opvang asielzoekers'

14/08/15 om 09:54 - Bijgewerkt om 09:54

De Vereniging van Vlaamse steden en gemeenten (VVSG) vindt het een gemiste kans dat staatssecretaris voor Asiel en Migratie Theo Francken de lokale besturen nog niet heeft geraadpleegd voor de opvang van asielzoekers.

'Betrek lokale besturen bij opvang asielzoekers'

Luc Martens: lang genoeg gewacht © Belga

De Vereniging van Vlaamse steden en gemeenten (VVSG) wil dat de lokale besturen betrokken worden bij de zoektocht naar opvangplaatsen voor asielzoekers. Dat heeft VVSG-voorzitter Luc Martens gezegd op Radio 1.

Staatssecretaris voor Asiel en Migratie Theo Francken (N-VA) zoekt 10.000 opvangplaatsen voor de opvang van de vele asielzoekers die zich dezer dagen aanmelden met een asielaanvraag, maar volgens Luc Martens heeft de staatssecretaris daarover de lokale besturen nog niet geraadpleegd. 'En dat is een gemiste kans', aldus Martens in De Ochtend.

De VVSG-voorzitter zegt dat de steden en gemeenten in het verleden al ervaring hebben opgedaan in het uitbouwen van opvang, maar dat er dan ook een uitnodiging tot overleg tussen de federale en de lokale overheid moet komen. Martens wil ook dat de steden en gemeenten een vergoeding krijgen voor de kosten die ze maken bij de uitbouw van opvangplaatsen. Een en ander mag volgens hem immers niet neerkomen op een besparing voor de federale overheid. (Belga/AVE)

Lees meer over:

Onze partners