Besmet vlees ook volgens brononderzoek aan basis EHEC-besmetting

(Belga) De mensen die de afgelopen weken in Limburg de EHEC-bacterie opliepen, raakten besmet na het eten van besmet vlees. Dat bevestigt nu ook het brononderzoek, zo melden het Vlaams Agentschap Zorg en Gezondheid en het Federaal Agentschap voor de Veiligheid van de Voedselketen (FAVV).

Het FAVV-onderzoek had al eerder een link gelegd met het besmette vlees en onderzoek van het Vlaams Agentschap Zorg en Gezondheid en het Wetenschappelijk Instituut Volksgezondheid (WIV) bevestigt nu dat de zieke mensen vlees hadden gegeten uit de winkels waar besmet vlees intussen uit de handel werd gehaald. “Uit de vergelijking van de resultaten van alle onderzoeken die gedaan zijn, zowel bij het vlees als bij de mensen, blijkt een grote overeenstemming. We mogen dus besluiten dat de mensen ziek zijn geworden van het eten van het besmette vlees (vooral filet américain) dat intussen uit de handel werd genomen. Voor de meest recente meldingen loopt het onderzoek wel nog, maar we hopen dat we ook hier het verband met dezelfde bron zullen kunnen leggen”, zegt Ria Vandenreyt van het Vlaams Agentschap Zorg en Gezondheid. In Limburg raakten de voorbije weken 24 mensen besmet met de EHEC-bacterie. Het gaat om 11 mannen en 13 vrouwen tussen 6 en 84 jaar. Zestien mensen werden opgenomen in het ziekenhuis; drie van hen waren vorige week nog steeds opgenomen. De eerste melding dateert van 5 juni; de laatste van 22 juni. Besmetting met de EHEC-bacterie gebeurt via het eten van besmet voedsel. Meestal zijn rauw of onvoldoende gebakken vlees, onvoldoende gewassen rauwe groenten of zuivelproducten van rauwe melk de boosdoeners. De bacterie kan darminfecties veroorzaken en leidt in twee tot zeven procent van de gevallen ook tot nierfalen. (OSN)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content