België bevriest fonds voor aidsonderzoek in afwachting audit

06/06/11 om 07:41 - Bijgewerkt om 07:41

Ons land bevriest zijn bijdrage aan het Global Fund to Fight Aids, tuberculosis and Malaria, dat de financiering voor de strijd tegen aids organiseert. De betaling van 21 miljoen euro hangt nu af van een interne audit naar corruptie met aidsgeld.

België bevriest fonds voor aidsonderzoek in afwachting audit

© EPA

België droeg de afgelopen drie jaar bijna 20 miljoen euro per jaar bij aan het Global Fund, dat een kwart van de fondsen in de strijd tegen aids beheert. Voor 2011 voorziet België 21 miljoen euro. "Maar of we betalen hangt af van de interne audit bij het Gobal Fund en bij de Europese Commissie naar corruptie", zegt Aurélie Czekalski, woordvoerster van minister voor Ontwikkelingssamenwerking Olivier Chastel (MR) in De Morgen.

De betaling voor 2011 moet voor het einde van dit jaar gebeuren. "Wanneer de resultaten van de audit niet positief zijn gaat de betaling niet door en is er overleg met andere donoren."

Experte en parlementslid Marleen Temmerman (sp.a) en ook Gorik Ooms, onderzoeker bij het Instituut voor Tropische Geneeskunde en voormalig directeur van Artsen zonder Grenzen, noemen de Belgische beslissing jammer. (Belga)

Lees meer over:

Onze partners