Bart Somers: 'Nota Di Rupo verdient respect'

06/07/11 om 11:56 - Bijgewerkt om 11:56

Kamerlid Bart Somers (Open VLD) vindt dat de nota van formateur Elio Di Rupo heel veel respect verdient, maar hij meent dat de noodzakelijke hervormingen nog 'diepgaander en sneller' zullen moeten worden doorgevoerd.

Zoniet vreest Somers dat 'de factuur die bij de mensen terecht zal komen onder de vorm van belastingsverhogingen' toch wel heel hoog zal zijn. Dat verklaarde de voormalige voorzitter van de Vlaamse liberalen woensdag voor aanvang van het partijbureau van Open VLD.

Het is de bedoeling dat de partij daar de nota van de formateur zal bespreken en haar standpunt over haar eventuele bereidheid om voort te onderhandelen zal bepalen. Somers was de enige die een concrete verklaring aflegde.

Geen commentaar bij andere Open VLD'ers

De andere partijtoppers die naar de Internationale Zaal van de Kamer afzakten, wilden geen commentaar kwijt. Enkel Open VLD-voorzitter Alexander De Croo merkte op dat Di Rupo zelf heeft gezegd dat de tekst niet te nemen of te laten is. Hij zal na afloop van het partijbureau het standpunt van zijn partij toelichten.

Franstalige liberalen al akkoord

Dinsdag verklaarden de Franstalige liberalen van de MR zich als eerste betrokken partij bereid te onderhandelen op basis van de tekst van Di Rupo. De MR wil wel voor sommigen punten uit de nota verduidelijkingen krijgen en zal op een aantal onderdelen bijsturingen voorstellen. De andere partijen zullen zich wellicht pas donderdag over de nota uitspreken. (Belga/SD)

Onze partners