Bart De Wever: 'Zowat elke partij in Vlaanderen wil Di Rupo weg'

11/03/14 om 09:02 - Bijgewerkt om 09:06

Na een weekje rust in de bergen klinkt N-VA-voorzitter Bart De Wever erg strijdvaardig. "I'm back in the game, al begint het pas echt met Pasen. Of dacht u dat de man in de straat al bezig is met de Moesen-norm?"

Bart De Wever: 'Zowat elke partij in Vlaanderen wil Di Rupo weg'

Bart De Wever © BELGA

Enkele weken geleden belandde Antwerps burgemeester en N-VA-voorzitter Bart De Wever op de afdeling intensieve zorgen van het ziekenhuis. Maar na een week platte rust in Zwitserland noemt hij zichzelf in Het Laatste Nieuws fitter dan ooit. De Antwerpse burgemeester benadrukt dat de perceptie dat hij een zwakke gezondheid heeft niet klopt. "Wat mij is overkomen, kan iedereen overkomen."

"Maar ik doe het rustig aan, ik kan me niet permitteren om nog eens te hervallen", stelt hij. "Zoals gezegd: met Pasen begint het echt."

Volgens de partijvoorzitter ligt de bevolking nog niet wakker -van de door zijn partij gelanceerde- Moesen-norm. "Intussen heeft trouwens elke partij onze agenda overgenomen. Iedereen is bezig met de vraag hoe we de overheid slanker kunnen maken in de komende vijf jaar."

'CD&V gokt op alle paarden tegelijkertijd'

Bovendien wil volgens De Wever elke Vlaamse partij Elio Di Rupo weg. "Inhoudelijk toch, want de maatregelen van regering-Di Rupo vloeken met de besparingsdiscipline." Maar in de krant verduidelijkt hij dat het strategisch toch een ander verhaal is. "Voor de partijen Groen en SP.A is de vorming van een regering-Di Rupo II hun enige kans op een regeringsdeelname."

"En voor Open VLD ook zou je zweren", voegt hij eraan toe. "De liberalen willen alles inzetten op een regering-Di Rupo II, desnoods zonder Vlaamse meerderheid. Op dat vlak scheppen ze tenminste duidelijkheid."

Dat in tegenstelling tot CD&V: "die gokt op alle paarden tegelijk. De ene week hoor ik voorzitter Wouter Beke stellen dat hij niet opnieuw een federale regering zal vormen zonder Vlaamse meerderheid. En een week later is er wel een andere CD&V'er die dat in twijfel trekt", aldus De Wever. (AVE)

Onze partners