Bart De Wever wil overleg met Antwerpse studenten na forse kritiek aan zijn adres

Bart De Wever © BELGA

Bart De Wever (N-VA) wil overleg met de Antwerpse studenten. Ze hadden zich in een open brief bijzonder kritisch uitgelaten over hun burgemeester. Ze verwijten De Wever onder meer dat hij geen inhoudelijke repliek geeft op hun vragen en dat hij veel te streng optreedt bij protest tegen GAS-boetes.

Antwerps burgemeester Bart De Wever (N-VA) vindt de open brief van het Antwerps Studentenoverleg (ASO), waarin die onder meer vragen stelt bij hun mogelijkheden tot inspraak en protest in de stad, positief. Dat laat hij via zijn woordvoerder weten.

De Wever stelt dat hij de studenten had aangespoord om wat kritischer te zijn, wat bij deze ook gebeurd lijkt. Er komt ook een overlegmoment met de studentenvertegenwoordigers.

Het Antwerps Studentenoverleg (ASO), de afvaardiging van studentenverenigingen en -raden die advies geeft aan het Antwerpse stedelijke beleid, is in een verzonden open brief bijzonder kritisch voor burgemeester Bart De Wever (N-VA).

De studentenvertegenwoordigers vinden het niet kunnen dat De Wever zich bij het begin van dit academiejaar publiekelijk vragen stelde bij de betrokkenheid van studenten bij het maatschappelijk debat. De afgevaardigden ontkennen dat laatste niet enkel, ze beschuldigen het stadsbestuur er ook van te streng op te treden bij protestacties en zelden een inhoudelijke repliek te formuleren op hun vragen.

Door op de grote trom te slaan, boekt men niet het snelste vooruitgang

Antwerps Studentenoverleg

Het ASO stelt in de brief allereerst dat studenten onder meer nauw betrokken waren bij de recente grote veranderingen in de structuren van het hoger onderwijs en dat “het niet is door op de grote trom te slaan, dat men het snelst vooruitgang bereikt”.

Wanneer ze niet of onvoldoende betrokken worden bij overleg, erkent de koepelorganisatie echter dat studenten zich moeten laten horen. “We kunnen terugdenken aan het protest dat tegen de uitgebreide GAS-wetgeving losbarstte”, klinkt het.

Camera’s in studentenbuurt

De studentenvertegenwoordigers vinden dat het stadsbestuur echter elke vorm van protest die “niet tot de normale communicatie behoort”, al te snel bestraft met pv’s en boetes. Bovendien schenken De Wever en zijn collega’s nauwelijks aandacht aan adviezen of vragen van studenten, vinden ze.

Zo stelden ze vragen over het plaatsen van camera’s in de Antwerpse studentenbuurt, maar kregen ze daar naar eigen zeggen geen inhoudelijk antwoord op, hoewel “het bestuur eigenlijk wettelijk verplicht is om zijn beslissing te motiveren”. (Belga/AVE)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content