Bart De Wever verwacht nog 'pittige onderhandelingen'

16/11/12 om 18:41 - Bijgewerkt om 18:41

Bart De Wever en zijn gesprekspartners van Open VLD en CD&V zetten de praktische bakens uit, alvorens maandag met de echte besprekingen voor een Antwerps bestuursakkoord van start te gaan.

Bart De Wever verwacht nog 'pittige onderhandelingen'

© Belga

In het Antwerpse stadhuis zitten N-VA, CD&V en Open VLD voor het eerst gezamenlijk aan tafel. De inhoudelijke coalitiegesprekken zijn pas voor volgende week, maar er moeten vooraf nog een aantal praktische afspraken gemaakt worden.

Formateur De Wever verwacht naar eigen zeggen nog "pittige onderhandelingen", maar denkt wel tijdig klaar te raken om volgend jaar te beginnen besturen. "Vanavond bekijken we hoe we de gesprekken zullen voeren. Er moet bijvoorbeeld bepaald worden of er ook technici mee aan tafel schuiven en of we vertrekken van de formatienota of door de partijprogramma's naast elkaar te leggen", legt De Wever uit.

"Ik ben vooral blij dat we nu voor het eerst aan tafel zitten met drie partijen die samen een meerderheid willen vormen."

Gesprekspartners

Annemie Turtelboom (Open VLD) arriveerde met de boodschap dat haar partij tijdens de onderhandelingen zoals ook de voorbije weken een "constructieve partner" zal zijn. "Maar we zijn er ons ook van bewust dat we een cruciaal onderdeel zijn", zei ze.

Bij CD&V viel opnieuw te horen dat men liever samen met voormalig kartelpartner SP.A de onderhandelingen was gestart. "Maar de kaarten zijn nu eenmaal gelegd", aldus schepen en onderhandelaar Marc Van Peel, die met drie prioriteiten voor de komende gesprekken uitpakte: de stad meer ondernemingsvriendelijk maken, op sociaal vlak de zwakkeren niet uit het oog verliezen en de capaciteitsproblemen in onderwijs en kinderopvang aanpakken. (Belga/INM)

Onze partners