Bart De Wever trekt N-VA-lijst in Antwerpen

21/04/12 om 15:45 - Bijgewerkt om 15:45

De kogel is door de kerk: N-VA-voorzitter Bart De Wever is kandidaat om bij de gemeenteraadsverkiezingen in oktober de lijst van zijn partij in Antwerpen te trekken. Hij wil dus de strijd met burgemeester Patrick Janssens (SP.A) aangaan.

Bart De Wever trekt N-VA-lijst in Antwerpen

© Belga

Wat ook de uitslag wordt, De Wever doet zijn termijn als partijvoorzitter uit.

N-VA-congres

Het nieuws is niet echt een verrassing. Hoewel in de Wetstraat de voorbije dagen het gerucht de ronde deed dat De Wever Liesbeth Homans naar voren zou schuiven als lijsttrekker in Antwerpen, stelden analisten als Knack-directeur Rik Van Cauwelaert dat hij wellicht niet anders kon dan aankondigen dat hijzelf de Antwerpse N-VA-lijst zou trekken.

Op het Antwerpse N-VA-congres bevestigde De Wever vanmiddag: "Antwerpen moet de kracht van de verandering worden. Daarom heb ik besloten mij kandidaat te stellen voor het lijsttrekkerschap van de N-VA." Op het einde van zijn speech kreeg hij een staande ovatie.

Pas na afloop zei De Wever tegen de journalisten expliciet dat hij na de verkiezingen de burgemeesterssjerp wil omgorden. "Eind mei leggen we onze lijst definitief vast. Ik ben nu kandidaat om lijsttrekker te worden, het is maar als ik dat ook effectief ben dat ik mezelf kandidaat-burgemeester kan noemen." De kans dat De Wever niet zal trekken, lijkt onbestaande.

"Stond al lang vast"

Doet-ie het of doet-ie het niet? Over die vraag werd al maanden gespeculeerd. "Toch is dit voor mij geen moeilijke beslissing geweest. Het stond al lang vast dat ik dit wil doen. Ik heb absoluut niet getwijfeld. Het is nu aan de kiezer om te beslissen of ik burgemeester word."

De Wever geeft toe dat hij een "enorm risico" neemt door zijn volle gewicht in de schaal te leggen. Toch wil hij zich niet uitspreken over de mogelijke scenario's na 14 oktober. "Of ik ook schepen kan worden met Janssens als burgemeester? Daar doe ik geen uitspraken over."

Veranderen

Over de reden voor zijn kandidatuur is De N-VA-voorzitter wel duidelijk. "Ik wil de spits zijn van een team dat de stad wil besturen. Antwerpen is de schoonste stad van de wereld, maar wordt geplaagd door veel problemen. N-VA wil de kracht van verandering zijn."

Volgens De Wevers analyse ondervindt de Scheldestad als eerste de nefaste gevolgen van de beslissingen die op het federale niveau genomen worden - of net niet genomen worden.

"Het is hier dat de 'war on drugs' nodig is, het is hier dat er jobs verloren gaan omdat de concurrentiekracht van onze bedrijven en onze haven ondermijnd wordt." Kortom: het is tijd voor verandering, en die kan in Antwerpen beginnen als de N-VA de stad in handen krijgt. "Wij zitten inderdaad ook nu in de coalitie en er is veel goeds gebeurd, maar het kan beter", aldus De Wever.

Voorzitter blijven

Of hij nu burgemeester wordt of niet, zijn mandaat als voorzitter van de N-VA doet hij alleszins uit. Dat mandaat loopt tot midden 2014. "Waarom zou ik dat niet kunnen combineren met het burgemeesterschap? Aan de premier wordt die vraag nooit gesteld, maar hij is ook burgemeester van Bergen en houdt in de PS nog steeds de touwtjes in handen. Je kunt heel veel uren op een dag werken."

Dat hij heimelijk de ambitie zou koesteren om na de Vlaamse verkiezingen van 2014 minister-president te worden, doet De Wever af als speculatie. "Ik heb dat nooit gezegd, wel de journalisten." Wat zal hij dan doen als hij de sjerp binnenhaalt én de N-VA in 2014 de verkiezingen wint? "Als je eenmaal burgemeester bent, zijn alle problemen die daarna komen luxeproblemen." (Belga/KVDA)

Onze partners