Bart De Wever krijgt opdracht als verduidelijker

08/10/10 om 19:40 - Bijgewerkt om 19:40

De koning heeft de N-VA-voorzitter vrijdagavond gevraagd de standpunten van de zeven partijen dichter bij elkaar te brengen.

De koning heeft N-VA-voorzitter Bart De Wever vrijdagavond gevraagd een verduidelijkingsopdracht te vervullen om de standpunten van de zeven partijen dichter bij elkaar te brengen. Het gaat om een opdracht van tien dagen.

De Wever kwam om 19.30 uur op het paleis aan. Twee uur later meldde het paleis dat de koning hem gevraagd heeft de standpunten dichter bijeen te brengen tussen de zeven partijen die tot nu toe de onderhandelingen hebben gevoerd: N-VA, PS, CD&V, CDH, SP.A, Ecolo en Groen!

De vorst voerde woensdag en donderdag gesprekken met de voorzitters van die partijen. Het animo om de liberalen bij de politieke gesprekken te betrekken, bleek niet groot, behalve bij de N-VA.

De Wever had eerder aangegeven dat hij bereid was een opdracht te vervullen als de koning die hem zou toebedelen.

De Wever aanvaardt opdracht

De Wever meldde na de audiëntie bij de koning dat hij de opdracht als koninklijk opdrachthouder heeft aanvaard. Het is de bedoeling verduidelijking te zoeken van de verschillende standpunten inzake Brussel-Halle-Vilvoorde, de herfinanciering van Brussel, de staatshervorming en de financieringswet.

De opdracht beperkt zich tot de zeven partijen die tot heden onderhandeld hebben. De koninklijk opdrachthouder is echter vrij om iedereen te consulteren die hij wenst in het kader van zijn opdracht, aldus een mededeling van de woordvoerder van De Wever.

De Wever wil zijn missie in discretie uitvoeren en hoopt dat ook de gesprekspartners die hij zal uitnodigen die discretie zullen respecteren, aldus de mededeling.

Onze partners