Bart De Wever: 'Er is een cordon sanitaire tegen N-VA in de maak'

04/02/13 om 20:25 - Bijgewerkt om 20:25

Bart De Wever reageert scherp op de commotie rond zijn uitspraken over regenboog-T-shirts achter de Antwerpse loketten: "Als men mij de nieuwe Hitler noemt, wat is er dan nog nodig voor een onevenwichtig element voor een Pim Fortuyn-scenario?"

Bart De Wever: 'Er is een cordon sanitaire tegen N-VA in de maak'

© Belga

Daagt Bart De Wever, de voorzitter van N-VA en de burgemeester van Antwerpen, nodeloos uit, of leggen zijn tegenstanders op alle slakken zout - zelfs op de kleinste? Die vraag was de aanleiding voor Terzake voor een gesprek met Bart De Wever over de heisa omtrent de dresscode van holebi's achter de Antwerpse loketten aan Bart: 'Er is een nieuw cordon sanitaire rond N-VA in de maak'.

Bart De Wever zei in de Terzake-studio dat hij de commotie niet begrijpt. "Ik heb nooit beweerd dat er holebi's met regenboog-T-shirts te vinden zijn achter de loketten. Het stoorde mij dat dit debat tot de islam beperkt werd. Het gaat niet enkel om moslims en hun hoofddoek. Het gaat over religieuze, sportieve, politieke overtuigingen. En over je seksuele voorkeur."

Bart De Wever: 'Alles wat ik zeg is een probleem, zelfs als ik het beleid van Patrick Janssens uitleg'

Dat de discussie ook over zijn woordkeuze - obediëntie - ging, vindt de N-VA-voorzitter eveneveens niet te begrijpen: "Obediëntie betekent gehoorzaamheid. Gehoorzaam aan je natuurlijke aard. Heeft dat een negatieve bijklank? Dat is een semantische discussie. Alles wat ik zeg is een probleem. Zelfs al leg ik het beleid van Patrick Janssens (SP.A) uit. Dat je ook geen HIV-lintje mag dragen, is zijn beleid. Als u homoseksueel was, zou u een gay pride-T-shirt dragen in de studio? Neen, want u bent in zekere zin het gezicht van de VRT."

Bart De Wever: 'Wat is er nog nodig voor een Pim Fortuyn-scenario?'

De Wever stelde de vraag wat de bedoeling is van de felle kritiek. "Is het de bedoeling dat ik niet meer mijn mening durf zeggen? Kan men de N-VA niet aan en heeft men zo'n schrik voor 2014? Er is een nieuw soort cordon sanitaire in de maak, tegen N-VA, waar veel mensen aan meedoen op deze manier. Hoe kan je dit allemaal nog uitleggen, dan als een verbetenheid tegen de N-VA?"

De Wever schuwde de grote woorden en vergelijkingen niet om "de aanvallen" te benoemen: "Als men mij de nieuwe Hitler noemt, wat is er dan nog nodig voor een onevenwichtig element voor een Pim Fortuyn-scenario?"

Lees meer over:

Onze partners