Baarmoeders te huur op Brusselse beurs

02/05/15 om 09:51 - Bijgewerkt om 09:51

In Brussel zullen Amerikaanse privéklinieken commercieel draagmoederschap faciliteren. Aan de beurs nemen echter geen Belgische organisaties deel: Petra De Sutter, diensthoofd gynaecologie aan het UZ Gent en senator voor Groen, is het initiatief niet genegen en ook de holebi-beweging is verdeeld.

Baarmoeders te huur op Brusselse beurs

© .

Een twintigtal Amerikaanse privéklinieken en bemiddelingsdiensten die commercieel draagmoederschap faciliteren, strijkt dit weekend in Brussel neer. Ze richten zich tot homostellen met een kinderwens uit heel Europa. Dat schrijven De Standaard en Het Nieuwsblad.

Belgische experts bekijken het initiatief argwanend en Belgische holebi-organisaties nemen niet deel aan de beurs wegens interne verdeeldheid. Zowat 140 homostellen zouden zich ingeschreven hebben voor de beurs.

'Te eenzijdig commercieel'

Wat zo'n baby mag kosten? Volgens De Standaard al snel 100.000 dollar (90.000 euro). Dat geld gaat niet volledig naar de draagmoeder, maar in eerste instantie naar de bemiddelingsdiensten die beloven dat ze voor dat bedrag alles regelen. "Het is voor het eerst dat we in België neerstrijken", zegt Ron Poole-Dayan, coördinator van de organiserende vereniging "Men Having Babies".

Aan het initiatief nemen Nederlandse organisaties deel, maar geen uit België. De Vlaamse adoptieambtenaar Ariane Vandenberghe uitte haar bezorgdheid bij de organisatoren en ook Petra De Sutter, diensthoofd gynaecologie aan het UZ Gent en senator voor Groen, is het initiatief niet genegen. De Vlaamse holebikoepel Cavaria vindt het initiatief te eenzijdig commercieel, al is "onze achterban erg verdeeld". Ook het Roze Huis uit Brussel distantieert zich. (Belga/WB)

Lees meer over:

Onze partners