Auto's weigeren dienst door ijskoude nacht

01/02/12 om 12:06 - Bijgewerkt om 12:06

De ijskoude nacht heeft ervoor gezorgd dat veel auto's niet wilden starten.

Auto's weigeren dienst door ijskoude nacht

© Belga

Bij VAB kregen ze om 07.30 uur 156 procent meer oproepen dan anders, voornamelijk voor startproblemen als gevolg van de koude. VAB verwacht dat het aantal oproepen nog zal stijgen.

Touring rekent op 40 procent meer oproepen. "We verwachten ons aan 2.700 tot 3.000 oproepen", zegt Touring-woordvoerder Danny Smagghe.

De wegenhulp moet vooral uitrukken voor startproblemen en lege batterijen. Er wordt aangeraden om vooral geen startkabels te gebruiken om een platte batterij weer aan de praat te krijgen. Die kunnen, in geval van fout gebruik, ernstige schade berokkenen aan de gevoelige elektronische systemen van moderne wagens. Een batterijlader is wel een optie.

Ook herinnert men eraan dat het een goed idee is om, eenmaal de motor draait, minstens een halfuur of 30 kilometer te rijden om de batterij voldoende op te laden. "Vijf of zes minuten rijden is niet erg effectief", verduidelijkt Smagghe.

Tot slot vraagt de wegenhulp aan de mensen om, indien mogelijk, hun garage leeg te maken en hun wagen binnen te zetten als de wegenwachters aankomen." (Belga/TE)

Lees meer over:

Onze partners