Arco hypothekeert beursgang van Belfius: Europa blijft bij bezwaren

Belfius © Belga
Stavros Kelepouris
Stavros Kelepouris Journalist Knack.be

Alles ligt klaar om een beursgang van Belfius op te starten, maar het lot van Belfius hangt af van de oplossing voor het Arco-dossier. Europa blijft voorlopig dwars liggen en wil geen euro staatsgeld naar de Arco-coöperanten zien gaan.

‘De indicaties zijn niet zo positief,’ geeft een regeringsbron toe. De gedeeltelijke beursgang van Belfius moet, volgens de kalender die de regering zichzelf oplegde, ten laatste begin volgende week opgestart worden. Wat Belfius betreft, staat alles klaar. Er moet maar op de knop gedrukt worden om alles in gang te zetten, klinkt het. Maar de bank sleept de erfenis van Arco met zich mee, en op politiek niveau is de beursgang op vraag van CD&V gekoppeld aan een oplossing van dat dossier. Die oplossing is nog steeds niet in kannen en kruiken.

In het Zomerakkoord herbevestigde de regering-Michel de Arco-piste die in feite al bij de regeringsvorming in 2014 werd vastgelegd. De 800.000 Arco-coöperanten zouden tot veertig procent van hun inleg terug moeten zien. Daarvoor moet zo’n 600 miljoen bij elkaar gebracht worden, waarvan 400 miljoen uit de beursgang van Belfius zal komen. De overige 200 miljoen is voor rekening van Beweging.net – vroeger ACW geheten – dat sowieso nog tegen een boete van 140 miljoen aankijkt.

De redenering van de regering-Michel is dat een oplossing van het Arco-probleem de waarde van Belfius flink de hoogte in zou stuwen. De meerwaarde zou dan gebruikt worden om de kas van het Arco-fonds te spijzen. Hoeveel die meerwaarde precies zou kunnen bedragen, is moeilijk vast te stellen.

Maar Europa ligt dwars, om precies dezelfde reden die al jaren een oplossing blokkeert. De Arco-investeringen waren geen spaartegoeden maar beleggingen, en in tegenstelling tot spaartegoeden bestaat daarvoor geen staatswaarborg. Een vergoeding met het geld van de overheid – en dus de belastingbetaler – komt daarom neer op illegale staatssteun. Aangezien Belfius in handen is van de overheid, zou de 400 miljoen euro voor Arco eveneens een vorm van staatssteun zijn die Europa niet toelaat.

Begin dit jaar raakte al bekend dat Europa daarom maximaal 200 miljoen uit de beursgang naar Arco zou willen laten vloeien. Ook dat is intussen erg twijfelachtig. Officieel heeft de regering nog geen gesprekken opgestart met de Europese Commissie, maar de technische werkgroepen zijn achter de schermen al langer aan een sluitende overeenkomst aan het timmeren. Op dat niveau zou Europa heel sceptisch staan, en principieel gekant zijn tegen iedere vorm van staatssteun. ‘Die gesprekken zijn vrij duidelijk, maar het blijft afwachten. Op politiek niveau kan nog altijd iets anders beslist worden,’ klinkt het in regeringskringen. Bij het kabinet van vicepremier Kris Peeters (CD&V) wil men weinig kwijt over de voortgang van de gesprekken en wordt doorverwezen naar premier Charles Michel (MR), die het dossier naar zich toegetrokken heeft. Ook daar blijven de lippen voorlopig op elkaar.

Elders binnen de meerderheid wordt erop gewezen dat de tijd begint te dringen. De naar voren geschoven deadline is niet bijzonder strikt, maar wil de regering de beursgang nog voor de zomer rond krijgen, dan kan alles best deze maand in gang worden gezet. Op dit moment zijn de marktomstandigheden erg gunstig, maar ‘hoe langer we wachten, hoe onzekerder het resultaat wordt. Misschien moet alles dan on hold gezet worden tot er zich opnieuw een goed moment aandient.’

Voor die optie is weinig appetijt binnen de regering, maar ook het loskoppelen van Belfius en een Arco-oplossing ligt niet voor de hand. De meerderheidspartijen hebben immers hun woord gegeven aan CD&V. ‘Uiteraard kan het een zonder het ander. Als CD&V de koppeling aanhoudt, moet het ook de consequenties daarvan aanvaarden: dat we misschien een mooie operatie met Belfius dreigen te mislopen.’

Als Europa uiteindelijk zou inbinden, moeten de coöperanten ook nog groen licht geven. De regeling houdt immers in dat alle rechtszaken stopgezet zouden worden.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content