'Antwerpen mag geen belegerde stad worden' (Annemie Turtelboom)

30/03/14 om 13:33 - Bijgewerkt om 13:36

'We moeten inzetten op dialoog en vermijden dat Antwerpen een belegerde stad wordt', reageert minister van Justitie Annemie Turtelboom (Open VLD) op de suggestie van Antwerps gouverneur Cathy Berx (CD&V) om het leger in te zetten bij nieuwe blokkades van foorkramers.

'Antwerpen mag geen belegerde stad worden' (Annemie Turtelboom)

Minister van Justitie Annemie Turtelboom © BELGA

Minister van Justitie en Antwerps gemeenteraadslid Annemie Turtelboom (Open VLD) is geen voorstander van de suggestie van Antwerps gouverneur Cathy Berx (CD&V) dat het leger kan worden ingezet bij een nieuwe blokkade van de Antwerpse invalswegen door de foorkramers. Dat zei ze in De Zevende Dag.

Turtelboom pleit ervoor om alles in te zetten op dialoog om het conflict met de foorkramers op te lossen. Die verzetten zich tegen de geplande verhuis van de Sinksenfoor van de Gedempte Zuiderdokken naar de site Spoor Oost vanaf volgend jaar. De liberale minister verwijst onder meer naar het overleg dat Unizo zal hebben met de foorkramers om een oplossing te zoeken voor het conflict met de stad.

Zwaar takelmateriaal

Gouverneur Berx gaf eerder aan dat stad en provincie de steun kunnen inroepen van het leger indien de foorkramers van de Sinksenfoor beslissen om opnieuw de Antwerpse invalswegen te bezetten. Het kan dan bijvoorbeeld gaan om het laten aanrukken van zwaar takelmateriaal, weliswaar op eigen kosten.

"Het leger wordt in bepaalde regio's van Europa ingezet. Ik hoop dat we dat in Antwerpen kunnen vermijden", reageerde Turtelboom. "We willen niet in een belegerde stad leven", aldus de Open VLD'ster, die erop wees dat ze als minister van Binnenlandse Zaken destijds een goede samenwerking had met de organisatoren van grote manifestaties, onder meer over op welke plaatsen actie gevoerd konden worden. (Belga/AVE)

Onze partners