Advocatenkantoor Koen Geens trekt zich terug als raadsman van het ACW

© Belga

Het advocatenkantoor waar kersvers minister van Financiën Koen Geens vennoot is, werkt voor het ACW. Het kantoor laat weten dat het daar onmiddellijk mee stopt en dat Geens ontslag neemt uit zijn functie aldaar.

Koen Geens is de nieuwe minister van Financiën. Steven Vanackere nam ontslag uit die functie. De CD&V-er lag onder vuur na de heisa over de omstreden deal tussen ACW en Belfius over winstbewijzen. Hij ontkent elke fout, maar wil dat de verdachtmakingen stoppen. Herlees de liveblog:

20.00 uur Tot zover de liveblog over het ontslag van Steven Vanackere en zijn opvolging als minister van Financiën door Koen Geens. Bedankt voor het volgen. Meer nieuws op de homepage van Knack.be

19.47 uur Wouter Beke: ‘Nood aan iemand die meteen inzetbaar was’‘Koen Geens is iemand met kennis van zaken die onmiddellijk inzetbaar was.’ Zo heeft CD&V-voorzitter Wouter Beke de keuze voor Geens als opvolger van Steven Vanackere als minister van Financiën verantwoord. “Ik ben blij dat hij op mijn vraag is ingegaan”, zei Beke op VTM NIEUWS.

De christendemocratische voorzitter omschreef Geens als een groot academicus, een expert op het vlak van het vennootschapsrecht en iemand met politieke ervaring, gezien zijn verleden als kabinetschef bij Vlaams minister-president Kris Peeters. “Wij hebben heelwat boegbeelden, maar we hadden nood aan iemand die onmiddellijk inzetbaar was”, zei Beke.

Hij werd ook geconfronteerd met de verschillende mandaten die Geens bekleedt. Beke verzekert dat “de nodige lijnen zullen worden getrokken”. Eerder raakte alvast bekend dat Geens zijn actieve functies bij Eubelius neerlegt. Eubelius is het advocatenkantoor waar Geens senior partners is. Het zal ook geen advies meer geven aan het ACW.

Over het contract tussen de christelijke arbeidersbeweging en de staatsbank Belfius over de omstreden winstbewijzen, maakte Beke gewag van het zoeken naar een regeling met het parlement om “met de nodige deontologie en discretie” inzage in dat contract te krijgen. Hij hoopt dat nadien de heisa zal stoppen.

19.03 uur Advocatenkantoor Eubelius, waarvan kersvers minister van Financiën Koen Geens vennoot is, zal geen dossiers behandelen die tot de bevoegdheid behoren van de minister van Financiën en trekt zich terug als raadsman van ACW en Arco. Dat laat het kantoor weten.

Geens zelf legt zijn actieve functies bij Eubelius neer. Marieke Wyckaert zet de leiding van het kantoor voort. Ook het ACW bevestigt dat het geen advies meer zal krijgen van Eubelius. Eén van de juristen van Eubelius adviseert het ACW in het dossier van de winstbewijzen.

19.00 uur Koen Geens legt de eed af als minister van Financiën
Koen Geens legt voor de koning en in aanwezigheid van premier Elio Di Rupo de eed als minister van Financiën

18.56 uur Vlaams minister voor Mobiliteit en Openbare Werken Hilde Crevits betreurt het ontslag van Steven Vanackere als federaal minister van Financiën. “Steven Vanackere is een zeer goed politicus en een zeer integer man. Zijn vertrek betekent een groot verlies voor de politiek”, zegt Crevits in een reactie aan Belga.

18.26 uur Het ziet er overigens niet naar uit dat het verslag van het monitoringcomité, waarop de federale regering haar begrotingscontrole zal baseren, snel op tafel zal liggen. Zo werd vernomen dat het rapport pas ten vroegste donderdagavond wordt verwacht. Het monitoringcomité moet inschatten hoe groot de inspanning is die de overheid moet leveren om haar begrotingsdoelstelling te realiseren. Volgens het stabiliteitspact moet ons land dit jaar een begroting met een maximaal tekort van 2,15 procent van het bbp afleveren.

18.24 uur CD&V-voorzitter Wouter Beke verwacht niet dat het ontslag van Steven Vanackere en de benoeming van zijn opvolger Koen Geens, roet in het eten van de begrotingscontrole zal gooien. De werkzaamheden zouden immers niet voor het weekend van start gaan, zei Beke na afloop van het partijbestuur.

18.00 uur Wie is Koen Geens?
Koen Geens is bestuurder bij BNP Paribas Fortis. Geens is doctor de rechten en studeerde aan de KU Leuven en aan Harvard. Hij is hoogleraar vennootschapsrecht aan de universiteit van Leuven, waar hij voorzitter is van de afdeling Economisch recht. Daarnaast is hij vennoot bij het advocatenkantoor Eubelius, het grootste kantoor in ons land.

Van midden 2007 tot februari 2009 werkte Geens als kabinetschef voor Vlaams minister-president Kris Peeters. De Vlaamse regering moest in die periode meermaals noodlijdende banken bijspringen. Sinds juni 2011 is hij bestuurder bij BNP Paribas Fortis.

Sedert 2010 zit Geens ook de raad van wijzen voor van Vlaanderen in Actie (ViA), het “toekomstplan” van de Vlaamse regering. Geens was overigens ook tegenkandidaat van Mark Waer bij de rectorverkiezingen aan de KU Leuven.

17.11 uur Koen Geens wordt de nieuwe minister van Financiën
Koen Geens wordt de nieuwe minister van Financiën. Dat heeft het koninklijk paleis bekendgemaakt. Geens is gewezen kabinetchef van Vlaams minister-president Kris Peeters, topman van Vlaanderen in Actie, advocaat bij Eubelius en professor Vennootschapsrecht aan de KU Leuven. Minister van Defensie Pieter De Crem wordt zoals verwacht vicepremier.Om 19.00 uur wordt Geens op het kasteel Belvédère verwacht om er bij de koning de eed af te leggen.

15.47 uur CD&V-voorzitter Wouter Beke zegt dat Vanackere onterecht is aangevallen in de media en door andere politieke partijen, al noemde hij die niet bij naam. “Wie het schoentje past, trekke het aan”. “Blijkbaar volstaat het niet dat een ceo (Clijsters van Belfius, nvdr) in het parlement komt zeggen dat er geen tussenkomst is geweest”.

15.44 uur CD&V heeft geen druk op zijn vicepremier gelegd, zei Beke. “Steven Vanackere heeft persoonlijk beslist ontslag te nemen na de aanhoudende en onterechte insinuaties en verdachtmakingen” over het dossier Dexa/Belfius/ACW, zei de CD&V-voorzitter. “Wij hebben veel begrip voor het feit dat politici ook maar mensen zijn”.

15.19 uur CD&V-voorzitter Wouter Beke lost voorlopig nog niets over de opvolging van vicepremier en minister van Financiën Steven Vanackere. Op een persconferentie na het partijbestuur wilde hij enkel kwijt dat hij “in de komende uren” nog de nodige contacten wil leggen, onder meer met premier Elio Di Rupo.

CD&V-bronnen wijzen minister van Defensie Pieter De Crem intussen aan als nieuwe vicepremier, maar ook dat wilde Beke nog niet bevestigen.

15.17 uur ACW-topman Develtere betreurt het vertrek van Vanackere. “Dit is bijzonder jammer, zowel voor hemzelf als voor de politiek in zijn geheel. Vanackere was een heel sterk politicus met veel gaven, een briljant man met scherpe inzichten. Hij deed niet op een agressieve manier aan politiek en werd gerespecteerd en geapprecieerd voor de manier waarop hij contact hield met gewone mensen”.

Op de vraag of Develtere zichzelf en zijn organisatie mee verantwoordelijk acht voor het ontslag van Vanackere, zegt hij: “Ik ben niet verantwoordelijk voor al die aanvallen en verdachtmakingen in de media”. Volgens Develtere toont het ontslag aan dat er moet nagedacht worden over de manier waarop politiek en de media met mensen omspringen.

Vanackere bleef dinsdag zelf hameren op zijn eigen onschuld. “Als het stof zal zijn gaan liggen, zal ook blijken dat mij niets kan verweten worden”, zo zei hij bij de aankondiging van zijn ontslag. Develtere treedt Vanackere bij: “Ik ben ervan overtuigd dat uiteindelijk zal blijken dat Vanackere niks kan verweten worden”.

15.14 uur ACW-topman Patrick Develtere noemt het ontslag van minister van Financiën Steven Vanackere “bijzonder jammer”. Volgens Develtere is het ontslag van Vanackere het gevolg van “een overdosis aanvallen, insituaties en verdachtmakingen”. Hij is er ook van overtuigd dat uiteindelijk zal blijken dat Vanackere niets te verwijten valt. “Het stemt tot nadenken over hoe het er in de politiek en sommige media aan toegaat”, aldus Develtere aan Belga.

15.00 uur Wie moet Steven Vanackere opvolgen?

– Yves Leterme
– Wouter Beke
– John Crombez
– Hendrik Bogaert
– Caroline Ven
– Pieter De Crem
– Karel Van Eetvelt
– Koen Van Den Heuvel

Of toch maar Wouter Devriendt?

14.42 uur Na het ontslag van minister Steven Vanackere, “is het tijd dat een parlementaire onderzoekscommissie alle verantwoordelijkheden analyseert die geleid hebben tot de schipbreuk van de oude Dexia-bank”, vindt FDF-voorzitter Olivier Maingain. Tegelijk moet ook nagegaan wat hiervan de gevolgen zijn voor het beheer van de nieuwe Belfius-bank. Het opstappen van Vanackere toont aan dat de regering-Di Rupo in het moeras van het dossier Dexia-Belfius verzandt, luidt het.

14.36 uur Open Vld-vicepremier Alexander De Croo dankt zijn CD&V-collega Steven Vanackere dinsdag in een korte reactie op diens ontslag voor de inzet en de goede samenwerking. “Ook al waren we lid van verschillende partijen, je bent in de eerste plaats collega’s van elkaar.

14.28 uur Er mag volgens Ecolo geen tijd worden verloren bij het aanduiden van een opvolger voor Steven Vanackere. Daarvoor is het aantal dringende dossiers te groot, laat de partij weten in een mededeling.

Vooral de economische crisis en het huidige onevenwicht in de overheidsfinanciën moet volgens Ecolo reden zijn om geen tijd te verliezen. De opvolger van Vanackere moet volgens de groene partij de FOD Financiën reorganiseren en de duizenden medewerkers opnieuw motiveren. Hij moet van Belfius ook een duurzame bank maken en trachten de banksector te hervormen.

14.17 uur Vlaams Belang noemt het ontslag van Vanackere ‘niet meer dan logisch’. Met het ontslag van Vanackere is voor het de partij de kous echter niet af. ‘Door zijn ontslag is nu immers een vacuüm ontstaan dat enkel kan opgevuld worden door de snelle oprichting van een parlementaire onderzoekscommissie’, luidt het.

13.58 uur Drie vragen over de exit van Steven Vanackere aan politicoloog Dave Sinardet. ‘Lijkt logisch dat vervang(st)er Vanackere geen ACW’er wordt’. Lees meer.13.31 uur Opinie van Walter Pauli: ‘Steven Vanackere heeft dus de eer aan zichzelf gehouden en zijn ontslag als minister van Financiën en vicepemier aangekondigd. Menselijk is dat altijd een drama, ook voor Steven Vanackere.’ Lees verder.

13.20 uur Het ontslag van Vanackere zorgt voor een wissel binnen de CD&V-kamerfractie. Vanackere neemt zijn zitje in de Kamer terug op en daardoor moet zijn opvolger Michel Doomst, burgemeester van Gooik, plaats ruimen.

12.37 uur Vanackere was naast minister van Financiën ook vicepremier en moest dus de standpunten van CD&V binnen de regeringstop verdedigen. Mogelijk gaat die functie naar een ander CD&V-regeringslid. Zo circuleert het gerucht dat minister van Defensie Pieter De Crem vicepremier wordt. Wie de nieuwe minister van Financiën wordt, is nog niet duidelijk. De kans bestaat dat een van de huidige staatssecretarissen Hendrik Bogaert of Servais Verherstraeten dat departement krijgen. Of er komt een buitenstaander. De naam van Caroline Ven, gedelegeerd bestuurder van ondenemersplatform VKW en in een vorig leven kabinetschef sociaal-economisch beleid van toenmalig premier Yves Leterme, is al gevallen.

12.18 uur Oppositiepartij N-VA neemt akte van het ontslag van CD&V-vicepremier Steven Vanackere. Kamerfractieleider Jan Jambon benadrukt dat zijn partij nooit om het ontslag van de minister heeft gevraagd, maar wel transparantie wou in het dossier rond Dexia/Belfius en het ACW. De N-VA blijft bij haar vraag om een parlementaire onderzoekscommissie.

11.58 uur Geen CD&V-minister uit Vlaamse regeringDe kans dat een CD&V-minister uit de Vlaamse regering – Jo Vandeurzen, Hilde Crevits, Joke Schauvliege of Kris Peeters – de plaats van Steven Vanackere inneemt in de federale regering is ‘klein of onbestaande’, zegt Vlaams minister-president Kris Peeters. De kans dat de partij Vanackere zal vragen om toch terug te komen op zijn beslissing, wordt door Peeters ook onwaarschijnlijk geacht. ‘Ik wil daar niet op vooruitlopen, maar ik denk niet dat dat zal gebeuren’.

11.49 uur Politicoloog Dave Sinardet twittert:’ Vanackere was niet bepaald dolgelukkig met zijn vicepremierschap. Maar wellicht had hij er liever op een andere manier afscheid van genomen.’

11.43 uur Het ontslag van Vanackere mag geen afsluitperiode worden, zegt Trends-hoofdredacteur Johan Van Overtveldt. Lees zijn opinie: ‘Laat ontslag Vanackere een nieuw begin zijn’

11.36 uur Als mogelijke vervangers in de federale regering worden onder andere de namen van Hilde Crevits en Wouter Beke genoemd.

11.31 uur Premier Elio Di Rupo laat weten met spijt kennis te hebben genomen van het ontslag van Vanackere, maar respecteert deze persoonlijke beslissing waarvan hij voorafgaandelijk op de hoogte werd gebracht. De regeringsleider bedankt Vanackere voor ‘het enorme werk dat hij in moeilijke politieke en economische omstandigheden verzet heeft en voor de essentiële bijdrage die hij aan de regeringsploeg heeft geleverd’. Hij zal het ontslag van Steven Vanackere overmaken aan de koning. Eens zijn opvolger gekend is, zal de premier zijn of haar benoeming voorstellen aan het staatshoofd.

11.24 uur Het ontslag van Vanackere moet het begin zijn van transparantie in het volledige Dexia-dossier en niet het eindpunt, zegt Groen-fractieleider Meyrem Almaci. ‘De regering moet het parlement het volledige Dexia-dossier laten onderzoeken. Als een minister opstapt voor een dossier van 110 miljoen euro is er vooral een onderzoek nodig naar de 10 miljard die de Belgische regering betaalde voor Dexia’.

11.19 uur CD&V herinnert er in zijn mededeling aan dat Vanackere enkele maanden terug nog geroemd werd door de Financial Times, als de meest betrouwbare minister van Financiën van de eurozone.

11.15 uur Reactie CD&V: ‘De aanhoudende en onterechte verdachtmakingen en insinuaties deden Steven Vanackere tot de persoonlijke beslissing komen dat verder functioneren onmogelijk is. Deze beslissing getuigt van grote moed en krijgt ons grootste respect. De voorbije periode was op menselijk vlak een grote beproeving voor Steven. Hij heeft zijn functie altijd ingevuld vanuit de originele betekenis van het woord minister: als dienaar van het algemeen belang. Toch heeft hij zich continu moeten verdedigen tegen allerhande beschuldigingen, zonder dat die ooit hard konden worden gemaakt. Het roept toch wel vragen op over de manier waarop we vandaag aan politiek doen. Wanneer je meer energie steken in het weerleggen van onterechte verwijten dan in de dossiers zelfs, hou je dit niet vol.’

11.10 uur Reactie Wouter Devriendt (Groen): ‘Zware klap voor iemand die eigenlijk West-Vlaams gouverneur wilde zijn, maar terwille van zijn partij toch minister werd’

11.07 uur De letterlijke toespraak van Vanackere

Ik heb zonet gesproken met de Eerste Minister. Ik heb hem gezegd dat ik mijn partijvoorzitter heb gevraagd om een vervanger voor mij te zoeken in de federale regering, en die persoon zo snel mogelijk via de geijkte weg voor te laten stellen aan het Staatshoofd.

In de haast 7 jaar dat ik als minister mocht dienen, heb ik me totaal ingezet om mijn mandaat zorgvuldig en plichtsgetrouw te vervullen, met respect voor de regels die eigen zijn aan dit hoge ambt.

Ook in de afgelopen maanden ben ik in geen enkel opzicht van die koers afgeweken. Toch moest ik meer en meer ondervinden dat deze houding geen bescherming biedt voor onterechte insinuaties en verdachtmakingen. Door mijn politieke inspiratie, die geworteld is in de christendemocratie en in de christelijke arbeidersbeweging, kunnen sommigen zich blijkbaar niet indenken dat ik het ambt van minister van Financiën op onpartijdige manier zou waarnemen, ook al kan men deze verdenking op geen enkele manier hard maken.

Als het stof zal zijn gaan liggen, zal ook blijken dat mij niets kan verweten worden. Dat neemt niet weg dat ik vandaag een te groot deel van mijn energie moet aanwenden om te reageren op onterechte beschuldigingen.

Er is geen kunst aan om iemand ongeloofwaardig te maken. Om één voorbeeld te geven: het volstaat om iemand verkeerd te citeren, en dan zogenaamd vast te stellen dat hij daarna iets helemaal anders zegt. Wie schrijft dat ik op welk ogenblik ook zou ontkend hebben dat iemand ‘medewerker’ van de minister van Financiën is, zegt gewoon de waarheid niet. De door mij zeer gewaardeerde meneer Devriendt is geen kabinetslid van mij, dàt heb ik van in het begin gezegd en niets anders, en ik verwijs naar de opname van ‘De Zevende Dag’ als illustratie daarvan. Het is verdraaid moeilijk om ‘elegant’ te communiceren als men zijn woorden verdraait.

Ik wil dat dit stopt. Dit klimaat van wantrouwen hindert mij in mijn werk, hetgeen niet in het belang van het land is. Het is ook niet in het belang van mijn partij. En ik wil ook erkennen dat het persoonlijk mijn incasseringsvermogen te boven gaat. Twijfels over mijn deontologie, omwille van mijn politieke overtuigingen, ervaar ik als zeer onrechtvaardig. Dat verklaart waarom ik deze beslissing zelf heb genomen, en dit ondanks de aanmoediging en steun die ik in mijn eigen partij van de leiding, de collega’s en de militanten ben blijven krijgen.

Ik ben er zeker van dat CD&V snel zal zorgen voor een waardige vervanging, in een opdracht die van groot belang is voor al onze landgenoten. Mijn opvolger mag op mijn volle steun rekenen. Ikzelf zal me nu inzetten als volksvertegenwoordiger.

Ik heb hier verder niets aan toe te voegen, tenzij een uitdrukkelijk woord van intense dank aan al mijn medewerkers. Zij hebben vanuit het kabinet en de administraties het beste van zichzelf gegeven. Dat laat me toe als minister een bilan te tonen waarop ik altijd bijzonder fier zal zijn. Ik dank hen van ganser harte, en wens hen goede vaart.

10.51 uur In een eerste reactie zegt CD&V-voorzitter Wouter Beke dat hij de beslissing van Vanackere begrijpt. Beke maakt de vergelijking met Jo Vandeurzen, die in 2008 opstapte naar aanleiding van de Fortis-affaire.

10.42 uur Vanackere blijft intussen wel zijn onschuld uitschreeuwen. ‘Als het stof zal zijn gaan liggen, zal ook blijken dat mij niets kan verweten worden’. Maar het reageren op ‘onterechte beschuldigingen’ nam vandaag simpelweg een te groot deel van zijn energie in beslag.

10.35 uur Vanackere benadrukte op een persconferentie dat hij recht in zijn schoenen staat en dat hij zich steeds heeft ingezet om zijn mandaat ‘zorgvuldig en plichtsgetrouw te vervullen’. De ‘onterechte insinuaties en verdachtmakingen’ in het ACW-verhaal maken hem het werken echter onmogelijk en gaan ook zijn ‘persoonlijke incasseringsvermogen’ te boven. (Belga/KVDA)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content