ABVV-topvrouw waarschuwt voor sociaal bloedbad

23/08/14 om 05:53 - Bijgewerkt om 05:54

Anne Demelenne, de Waalse topvrouw van de socialistische vakbond ABVV, lanceert een schot voor de boeg van de centrumrechtse federale onderhandelaars. Als de pistes die opduiken in de pers kloppen, "dan gaat het om een sociaal bloedbad en zoals steeds zal het ABVV zijn rol van tegenmacht spelen", waarschuwt ze in L'Echo.

ABVV-topvrouw waarschuwt voor sociaal bloedbad

Anne Demelenne © BELGA

"Ik geef een klaar en duidelijke waarschuwing, om in overweging te nemen. Maar bon, ik gun de onderhandelaars het voordeel van de twijfel, zelfs al is het mimimaal", zegt Demelenne.

Concreet haalt de vakbondsvrouw onder meer het idee aan van de 'tijdspaarrekening'. "Die wordt als iets positiefs voorgesteld, terwijl het in werkelijkheid de werknemers zullen zijn die extra prestaties zullen moeten leveren om voor zichzelf formules van tijdskrediet en vervroegd pensioen te financieren".

Wat Demelenne echter het meest tegen de borst stuit, "is dat de onderhandelaars een verlaging van het budget voor de gezondheidszorg voorzien". De daling van de werkgeversbijdragen van 33 naar 25 procent noemt ze dan weer "een geschenk aan de bedrijven zonder enige voorwaarde om jobs te creëren".

"We weten dat er rechtse partijen aan tafel zitten, maar hier is sprake van karikaturaal beleid", besluit ze. "Deze regering wordt eerder rechts dan centrumrechts."

(Belga/MS)

Lees meer over:

Onze partners