ABVV en ACOD sabelen begroting neer: 'Het verzet gaat door'

15/10/16 om 18:13 - Bijgewerkt op 16/10/16 om 08:17

ABVV vindt dat de regering-Michel "de weg van de sociale afbraak zonder schaamte verderzet".

ABVV en ACOD sabelen begroting neer: 'Het verzet gaat door'

© BELGA

"Het geld wordt gehaald bij de gepensioneerden, zieken en werklozen. Zij zijn en blijven de pineut, maar voor de Hutsen en Couckes van deze wereld kan de pret niet op."

ABVV maakt de begrotingsoefening met de grond gelijk: "Een verhaal van snijden en snoeien op de kap van de mensen", "afbraak van de sociale bescherming" en "de vakbonden worden buitenspel gezet".

Werklozen bestraft

"Meer dan de helft van de begrotingsinspanning wordt gezocht bij de sociale zekerheid, waarvan de bevoegde ministers op voorhand hadden gezegd dat dit niet sociaal verantwoord zou zijn", luidt het.

De vakbond merkt onder meer op dat werklozen bestraft worden. "Wie lang werkloos blijft en wie op brugpensioen is, zal minder pensioen ontvangen. Wie werkloos of ziek wordt, moet langer wachten op een uitkering. In plaats van werk te creëren, worden werklozen bestraft", zegt de bond.

Ook Chris Reniers, de voorzitter van de socialistische overheidsvakbond ACOD, is erg hard voor de begrotingsoefening van Michel en co. "Broddelwerk", foetert ze. Terwijl eerder een pensioencommissie aan het werk werd gezet, haalt men nu er een aantal categorieën uit - zoals de militairen en het treinpersoneel - die langer zullen moeten werken, klinkt het bij de ACOD-topvrouw. "Er is geen globaal plan. Dit is gewoon nattevingerwerk, afbraakpolitiek. Niemand moet me nog spreken van hervormingen. Hier zit geen lijn in. De enige ideologie die wordt gevolgd, is die van de werkgevers".

Verzet

Reniers vraagt zich af hoeveel geld er zal worden uitgetrokken voor de zware beroepen. "Iedereen wordt aan het lijntje gehouden. We wachten nog steeds op een ernstig debat over de zware beroepen."

De vakbond raadpleegt maandag zijn instanties. Dinsdag buigt de voltallige socialistische vakbond zich over het begrotingsakkoord. Zonder zich uit te spreken over de vorm van acties, verzekert Reniers dat "het verzet" doorgaat. "De mensen zijn niet tevreden. We gaan ons hier niet bij neerleggen. De onvrede groeit." (Belga/TE)

Onze partners