Aanslagen Parijs: vijf mensen opgepakt bij huiszoekingen

21/12/15 om 13:27 - Bijgewerkt om 13:31

De afgelopen uren zijn er vijf personen opgepakt in het Belgische onderzoek naar de aanslagen in Parijs. Drie arrestaties vonden zondagavond plaats, in het kader van een huiszoeking in de Brusselse Sleutelstraat, en maandagochtend voerden speurders een nieuwe huiszoeking uit, waarbij nog eens twee personen werden opgepakt.

Aanslagen Parijs: vijf mensen opgepakt bij huiszoekingen

© BELGA

De huiszoeking in de Brusselse Sleutelstraat kwam er na doorgedreven telefonieonderzoek. Volgens de kranten van Het Mediahuis wees dat telefonieonderzoek uit dat de terroristen die de aanslagen in Parijs pleegden, die hele avond rechtstreeks in contact stonden met twee gsm-toestellen in ons land. De twee toestellen bevonden zich op dezelfde plaats.

Wie de man achter deze gsm-toestellen is, is niet bekend, maar hij zou even hard gezocht worden als de voortvluchtige terroristen Salah Abdeslam (26) en Mohamed Abrini (30). De speurders gaan ervan uit dat de man in kwestie niet zomaar zijdelings betrokken was bij de terreur, maar mogelijk de hele aanval aanstuurde en coördineerde vanuit België. Bij de huiszoeking in de Sleutelstraat werden drie personen opgepakt, twee broers en een vriend van hen.

Maandagvoormiddag pakten speurders bij een nieuwe huiszoeking nog twee personen op. "De onderzoeksrechter zal later oordelen over hun eventuele verdere aanhouding", aldus nog het federaal parket, dat de lokale politie van Brussel bedankt voor de uitstekende samenwerking. (Belga/NSK)

Onze partners