'Aan fiscaal voordeel voor pensioensparen wordt niet geraakt' (Tobback)

14/01/14 om 08:18 - Bijgewerkt om 11:25

ABVV-topman Rudy De Leeuw rakelde het voorstel op om de wettelijke pensioenen te verhogen. Om dat te financieren, pleitte hij ervoor om het fiscaal voordeel voor het pensioensparen af te schaffen en de sociale bijdragen te verhogen. 'Geen sprake van', zegt SP.A.

'Aan fiscaal voordeel voor pensioensparen wordt niet geraakt' (Tobback)

Bruno Tobback © Belga

De SP.A is het niet eens met het voorstel van de socialistische vakbond ABVV om het fiscaal voordeel voor pensioensparen af te schaffen. 'Geen sprake van om daaraan te raken', zegt SP.A-voorzitter Bruno Tobback.

Rudy De Leeuw van het ABVV vindt dat de SP.A de verkeerde focus legt in het pensioendebat. De vakbondsman wil dat het debat niet gaat over de pensioenleeftijd, maar over manieren om de uitkeringen van het wettelijk pensioen op te trekken.

700 miljoen extra belastingsinkomsten

Alle gepensioneerden moeten volgens het ABVV recht hebben op een wettelijk pensioen dat gelijk is aan 75 procent van hun laatste loon. Nu ligt de vervangingsgraad meestal op 60 procent.

De middelen daarvoor kunnen volgens voorzitter Rudy De Leeuw komen uit een afschaffing van het fiscaal voordeel op pensioensparen en een verhoging van de sociale bijdragen.

Met de afschaffing van het fiscaal voordeel van het pensioensparen kan 700 miljoen euro aan extra belastingsinkomsten gehaald worden, stelt De Leeuw. Maar de verhoging van de vervangingsgraad kost volgens de berekening van het ABVV liefst 2,47 miljard euro per jaar. De rest van de nodige middelen moet dan ook gepuurd worden uit een verhoging van de sociale bijdragen. Zowel werknemers als werkgevers moeten daarbij bereid zijn een inspanning te leveren, klinkt het.

De SP.A is het daar niet mee eens. Voorzitter Tobback verwijst naar de voorstellen rond het pensioen die de Vlaamse socialisten vorige week presenteerden. 'Wij willen de eerste pensioenpijler verstreken door mensen lang genoeg aan het werk te houden. Dat is een besparing en een bijkomende inkomst tegelijkertijd. De afschaffing van het fiscaal voordeel voor pensioensparen zou overigens niet volstaan om de kost voor het optrekken van de pensioenen te dragen. Daarvoor zijn andere inkomsten nodig. Wij denken in de eerste plaats aan een verschuiving van lasten richting vermogenswinst', zegt Tobback.

'Iets wat goed werkt, niet afschaffen' (Open VLD)

Ook Open VLD is het voorstel van ABVV niet genegen. 'Slecht voorstel. Iets wat goed werkt, moet je niet afschaffen', aldus minister van Pensioenen Alexander De Croo. 'Je versterkt onze pensioenen niet door pensioenpijlers af te breken. De schade die je zo berokkent is veel groter dan het voordeel'.

'Dankzij het fiscale voordeel doen intussen zo'n 2,7 miljoen mensen aan pensioensparen. Wie heel zijn leven via de derde pijler verstandig spaart kan de vervangingsratio met zo'n vijf procent verhogen. Als je die fiscale aftrek afschaft, doet niemand nog aan pensioensparen. Ook de Europese Commissie stelt zeer duidelijk dat de tweede en derde pensioenpijler een grotere rol moeten krijgen bij de verdere uitbouw van ons pensioensysteem. Bovendien mag je niet vergeten dat de derde pensioenpijler een lange termijnproduct is dat geïnvesteerd wordt in onze economie', aldus De Croo.

'Verwerpelijk' (N-VA)

N-VA-Kamerlid Siegfried Bracke noemt het idee dan weer 'verwerpelijk'. 'Op welke planeet leven die mensen?', zegt Bracke. 'Omdat de vervangingsratio van het wettelijk pensioen te laag is, heeft de overheid ons aangespoord om massaal aan pensioensparen te doen. Net omdat er een fiscaal voordeel was, is het zo een succes geworden. We spaarden ondertussen met zijn allen meer dan 20 miljard euro bijeen', zegt de N-VA'er. 'Het enige zinnige antwoord op de vergrijzing is driezijdig: meer mensen aan de slag, langer werken en economische groei', aldus Bracke. (Belga/TE)

Lees meer over:

Onze partners