30 jaar cel voor aanval met zwavelzuur

22/03/12 om 16:07 - Bijgewerkt om 16:07

Het hof van assisen van Brussel heeft Richard Remes veroordeeld tot 30 jaar cel voor de aanval met zwavelzuur op zijn ex-minnares Patricia Lefranc.

30 jaar cel voor aanval met zwavelzuur

© Belga

De jury en de magistraten van het assisenhof veroordeelden de schuldige daarmee tot de maximumstraf. Ze weerhielden geen enkele verzachtende omstandigheid voor Richard Remes.

Het arrest verwijst naar de immense sociale problemen die zijn veroorzaakt, de extreme ernst van de feiten, uitgevoerd met een gruwelijk wapen (zwavelzuur) en het onpeilbare lijden dat het slachtoffer tot vandaag ondervindt.

"Ik kan me niet inbeelden dat er enige verzachtende omstandigheid is voor Richard Remes", zei advocaat-generaal Pierre Rans eerder op de dag bij het vorderen van de straf. De advocaat-generaaal wees op de ernst van de feiten maar ook op de "meer dan verontrustende persoonlijkheid" van de schuldige.

"Hij legde aan Patricia Lefranc de 'sociale dood' op. Zij is tot levenslang veroordeeld, zoals de vrouw zelf heeft gezegd. Ik denk dat 30 jaar opsluiting gerechtvaardigd is", aldus de advocaat-generaal.

Bewust van eventuele dodelijke gevolgen

Na de breuk met zijn minnares, goot Richard Remes op 1 december 2009 een met water vermengd mengsel zwavelzuur in het aangezicht van zijn ex-minnares Patricia Lefranc (46). De aanval had plaats in de hall van het flatgebouw in Sint-Jans-Molenbeek waar ze beiden woonden.

Het slachtoffer werd na de aanval drie maanden in een kunstmatige coma gehouden en onderging sindsdien al ruim 80 operaties. De vrouw lijdt nog onder de verminkingen als gevolg van de derdegraads brandwonden.

Woensdagavond achtte de volksjury de 57-jarige Richard Remses schuldig aan moordpoging, zoals aangevoerd door de burgerlijke partijen en het openbaar ministerie. De jury verwierp de omschrijving marteling met zware gevolgen, zoals door de verdediging was gepleit. "Richard Remes moet bewust zijn geweest van de eventueel dodelijke gevolgen", oordeelden de gezworenen. (Belga/TE)

Onze partners