Peter t'Kint
Peter t'Kint Redacteur bij Sport/Voetbalmagazine

Vorige maandag organiseerde Lommel SK in samenwerking met stadsbestuur in evenementenhal De Soeverein voor de allereerste keer de Kerstproms, een exclusieve avond ten voordele van Unicef, waar ook de club (recht op een kwart van de inkomsten) en de stad (de helft van de recette) beter van werden. Eerder dit najaar al organiseerden stad en club samen een optreden van James Last. Niet met het verhoopte financiële succes, maar alle begin is moeilijk.

De bedoeling van Lommel SK is duidelijk : nieuwe inkomsten genereren. Zeker nu het afgelopen is met de oude : jarenlang was de stad een grote weldoener. Oppositielid Jan Bouly (CD&V) rekende uit dat de voetbalclub sinds 1991 al 81,91 miljoen oude franken (ruim twee miljoen euro) kreeg van de gemeente. Uitschieters zijn : 14,6 miljoen frank bij de promotie in 1992, 23,2 miljoen frank in 1997 (toen er, kort na het Bosmanarrest, vervangers moesten worden gekocht voor de eindecontractspelers), en 27,88 miljoen frank in 2000 (toen Lommel degradeerde en de inkomsten een knauw kregen).

Jan Bouly maakte de cijfers vorige week bekend, omdat de club opnieuw om subsidies kwam smeken. De SP.A-meerderheid van burgemeester Vanvelthoven was uiteindelijk bereid om gedurende vier jaar voor een maximumbedrag van 125.000 euro per seizoen aan subsidies toe te staan. Verdoken subsidies, Lommel zou advertentieruimte rond het veld kopen. Aan de steun koppelde Vanvelthoven evenwel twee voorwaarden : de club moet een externe geldschieter vinden om de putten te dichten én ze moet in eerste klasse blijven. Anders vervalt de stadssteun.

In eerste blijven, impliceert dat Lommel SK de licentie haalt. Die opdracht lijkt een stuk moeilijker haalbaar te zijn dan het clubbestuur tot dusver liet uitschijnen. Op zijn beurt maakte een bedrijfsrevisor zijn verslag bekend – onder voorbehoud, zoals hij zelf zei, want hij had zich moeten baseren op gegevens die de club hem vrijwillig had bezorgd. De schulden op korte termijn die de licentie in gevaar kunnen brengen (BTW en RSZ), bedragen 1,2 miljoen euro. Daarnaast heeft de club nog 300.000 euro schulden bij leveranciers. De langetermijnschuld (3 jaar) tegenover de bank en anderen bedraagt 1miljoen euro.

Voor het lopende boekjaar houdt de revisor een slag om de arm. De club gaat zelf uit van een vooropgestelde winst van 11.000 euro : alle toppers moeten nog naar de Gestelse Dijk komen én in de beker komt er een financieel aantrekkelijke dubbele confrontatie met Club Brugge. Op de resultaatrekening van de club zou dat uitmonden in een verlies van 573.390 euro. Daarbij gaat de bedrijfsrevisor ervan uit dat de ploeg de vooraf begrote 44 punten haalt. De totale schuld zou iets meer dan 3 miljoen euro bedragen.

Kortom : een serieuze put ! In eerste instantie heeft de club 750.000 euro nodig om aan een licentie te geraken. Aangezien de stad niet over de brug komt, wie dan wel ? De banken ? Voorzitter Roger Wijckmans maakte zich zondag onvindbaar voor het antwoord.

door Peter T’Kint

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content