Armstrong: ‘Misschien te zwaar gestraft’

© Belga

Een levenslange schorsing had hij misschien niet verdiend, zei Lance Armstrong in het tweede deel van zijn interview met Oprah Winfrey.

De gevallen wielerheld Lance Armstrong vindt dat hij misschien te zwaar gestraft werd voor zijn dopinggebruik. “Ik verdien een straf, want ik moet de prijs betalen voor mijn fouten. Maar ik ben er niet zeker van dat ik de ‘doodstraf’ verdien”, vertelde Armstrong in het tweede deel van het ophefmakende interview met Oprah Winfrey.

Levenslang

Na 26 vernietigende getuigenissen van onder meer ex-ploegmaats van Armstrong, besliste het Amerikaanse antidopingagentschap USADA om de 41-jarige Texaan levenslang te schorsen. De Internationale Wielerunie UCI ging later akkoord met die sanctie en ontnam de Amerikaan zijn zeven Tourzeges.

“Andere renners kregen zes maanden schorsing en ik levenslang. Daar is dus duidelijk een verschil. Ik ben een competitiebeest en zou graag ooit nog terugkeren in competitie”, zei Armstrong.

Traan

Armstrong werd op een bepaald moment emotioneel toen hij het over zijn kinderen had. “Toen ik zag hoe mijn zoon me verdedigde en zei dat alle beschuldigingen niet klopten, wist ik dat het over was en dat ik alles moest opbiechten. Ik besefte dat de situatie echt niet meer onder controle was. Het welzijn van mijn kinderen komt op de eerste plaats”, vertelde Armstrong terwijl hij een traan wegpinkte.

“Dat was bijzonder moeilijk, want hij vertrouwde me. Ik biechtte alles op en zei hem dat hij me niet meer moest verdedigen bij anderen. Ik vertelde hem dat hij enkel moest zeggen dat ik me excuseer voor al mijn fouten. Gelukkig nam hij het allemaal heel kalm en volwassen op. Godzijdank lijkt hij meer op Kristin (Armstrongs ex-vrouw, red) dan op mezelf”, bekende Armstrong.

Mijn moeder is een wrak
“Kristin wist wel van mijn dopinggebruik, maar was niet van alles op de hoogte. Net voor mijn comeback sloot ik een pact met haar dat ik zou terugkeren in het peloton zonder doping te gebruiken. Ik had verwacht dat ik nog zou kunnen winnen, want op dat moment was de sport al een pak cleaner dankzij de invoering van het biologisch paspoort. Ik werd derde in de Tour en nam daar vrede mee omdat ik wist dat ik geklopt werd door twee sterkere renners”, aldus de Amerikaan.

“Ook mijn moeder is een wrak. Ze gaat door een bijzonder moeilijke periode, maar ze is sterk. Ik besef ook nu pas hoe groot de impact van deze situatie wel is op mijn naasten. Voordien had ik dat helemaal niet door.”

Twitterfoto

De Amerikaan kwam ook nog even terug op de spraakmakende foto die hij op de sociale netwerksite Twitter plaatste nadat zijn zeven Tourzeges hem ontnomen werden. De foto toonde Armstrong bij hem thuis, kijkend naar zijn zeven gele truien.

“Dat was een vergissing, maar toen dacht ik echt dat het een goed idee was. Ondertussen bekijk ik de zaken al anders. Ik volg op regelmatige basis therapie en besef dat dit een lang proces wordt. Ik heb absoluut spijt van mijn daden, maar voor mij is dit nog maar de eerste stap.”

Zesde kind

Armstrong zei dat de banden met zijn organisatie Livestrong doorknippen het moeilijkste moment was in zijn gehele ondergang. Armstrong richtte Livestrong op nadat hij teelbalkanker overwonnen had. In totaal zamelde de organisatie al meer dan 500 miljoen dollar in voor de strijd tegen kanker. De gele polsbandjes werden wereldwijd een icoon. In totaal gingen er 80 miljoen stuks over de toonbank.

“Ik beschouw Livestrong als mijn zesde kind. Eerst vroegen ze me af te treden als voorzitter, maar toch nog in de raad van bestuur te blijven. Enkele weken later volgde dan de onvermijdelijke vraag om de banden met de door mezelf opgerichte organisatie volledig te verbreken. De beslissing om er volledig mee te stoppen, was de zwaarste die ik genomen heb. Maar het was het beste voor de organisatie en ik hoop dat ze zonder mij voort kunnen”, verduidelijkte Armstrong.

Naast Livestrong haakten ook Armstrongs sponsors Nike, Anheuser-Busch, Oakley en Trek af. “Op enkele dagen tijd stopte iedereen met sponsoring. Ik had het wel verwacht, enkel van Livestrong had ik het niet zien aankomen. De nachtmerrie werd dus altijd maar erger. Ik voelde me toen tegelijkertijd vernederd en beschaamd”

USADA niet omgekocht

Armstrong ontkende dat hij geprobeerd heeft het Amerikaanse antidopingagentschap USADA om te kopen. “Die beschuldigingen kloppen niet”, vertelde de 41-jarige Texaan. USADA-topman Travis Tygart, die zich vastbeet in de zaak en vorige zomer een
resem getuigenissen verzamelde om Armstrong van zijn voetstuk te duwen, beweert dat Armstrong tienduizenden dollars zou geboden hebben aan USADA om de zaak stop te zetten.

“Ik heb zelfs in mijn entourage rondgevraagd of iemand in mijn naam geld geboden had. Maar iedereen ontkende. Als het toch gebeurd is, was het zonder mijn medeweten”, vertelde Armstrong.

Loodzware claims
Voor de gevallen wielerheld is het uitbreken van de zaak een bijzonder zware financiële dobber. Armstrong speelde niet alleen al zijn sponsors kwijt en bovendien hangen hem nog loodzware schadeclaims boven het hoofd.

“Ik ben al mijn toekomstige inkomsten kwijt en daar denk ik natuurlijk niet graag aan. Op een dag tijd was ik 75 miljoen dollar (56 miljoen euro; red.) kwijt en dat geld komt waarschijnlijk nooit meer terug. Dit is dus zeker geen leuke tijd, maar het is zeker niet de zwaarste periode in mijn leven. Je kan dit niet vergelijken met een kankerdiagnose. Maar ik ben net als mijn moeder een optimist en ik kijk graag vooruit. Ik weet niet hoe dit zal eindigen, maar ook dat heb ik ondertussen al wat leren aanvaarden.”

Op het juiste pad
De loodzware bekentenissen en de vernietigende publieke opinie hebben een stevige impact op Armstrongs leven. “Deze zaak heeft me een betere mens gemaakt. Ook mijn strijd tegen kanker heeft me sterker en slimmer gemaakt, maar gaandeweg ben ik het al het goede verloren. Het is nu de grootste uitdaging voor mij om in mijn leven op het juiste pad te blijven”, sloot Armstrong het ‘Interview van de Eeuw’ af. (Belga/TV)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content