Ondanks de ruime 3-0-zege tegen Moeskroen scoorde Germinal Beerschot gemiddeld amper één doelpunt per wedstrijd. Alleen Roeselare doet slechter. Wat loopt er mis?

We scoren moeizaam. Cijfers liegen niet”, stelt Marc Schaessens, assistent-trainer van Aimé Anthuenis bij Germinal Beerschot. Gelijk heeft hij, de spitsen waren in de eerste vijftien wedstrijden, waarin ze gezamenlijk 2725 minuten speelden, goed voor welgeteld negen doelpunten (4x Vandenbergh, 3x Malki, 2x Dosunmu). Dosunmu en Malki stonden het vaakst in de basis, Kpaka, Munyaneza en Ferrara speelden het minst. Wat loopt er spaak in de aanvalslinie van de ratten? Marc Schaessens maakt een analyse van de zes spitsen.

Sanharib Malki Sabah (24)

“Oververmoeidheid”

2008/09: 3 goals in 12 wedstrijden (885 speelminuten, 10 x in de basiself)

Gekomen van: Roeselare (7 goals in 26 wedstrijden)

Oordeel: Malki presteerde vorig jaar sterk en kroonde zich met 16 doelpunten in 43 wedstrijden tot een van de revelaties van zijn team. Ondanks belangstelling van andere ploegen bleef de Syriër op het Kiel. Dit seizoen toont hij zich, met 3 goals in 12 wedstrijden, echter wat minder trefzeker. Malki gaf al aan de creativiteit van de naar Anderlecht getransfereerde Hernán Losada te missen. Bovendien begon hij door verplichtingen met de Syrische nationale ploeg vermoeid aan het seizoen.

Marc Schaessens: “Méér nog dan vooraan hebben we een probleem op de flanken. Er komen ontzettend weinig bruikbare ballen uit flankvoorzetten. Veertig procent van de goals die Malki afgelopen seizoen maakte, vloeide voort uit assists van Losada, Colman of Dosunmu. We betalen het vertrek van het duo Losada-Colman cash. ( denkt) Om Sabah maak ik me weinig zorgen. Vorig jaar begon hij pas op de negende speeldag te scoren. Plus, door interlandverplichtingen tijdens de zomer en door de vroege competitiehervatting van Germinal Beerschot ( omwille van intertotomatchen startte de club al op 16 juni,nvdr) begon hij onvoldoende scherp aan het seizoen. Recent gevolg: drie weken out met een spierblessure, overbelasting. Hij is niet de meest technische speler, maar door zijn niet-aflatende inzet op het veld is hij de enige spits die écht een basisplaats kan claimen. Onze andere spitsen zijn meer aan mekaar gewaagd. Als verdediger ben je nooit klaar met Sabah: hij weegt ontzettend, is snel en kopbalsterk, maar moet nog werken aan zijn linkervoet en combinatiespel. Het kaatsen kan beter.”

Bartholomeo Ferrara (18)

“Revaliderend”

2008/09: 0 goals in 0 wedstrijden

Gekomen van: Sochaux (0 goals in 0 wedstrijden)

Oordeel: De Italo-Belg kwam tijdens het tussenseizoen over van Sochaux, waar hij in het belofte-elftal speelde. De technisch vaardige speler arriveerde op de club met zichtbaar overgewicht. Ferrara speelde voorlopig geen enkele wedstrijd in het eerste elftal van de Ratten.

Marc Schaessens: “Een jong Belgisch talent dat goedkoop weggeplukt kon worden bij het Franse Sochaux. Het klopt dat hij vijf kilo te zwaar stond toen hij aanvankelijk op de club arriveerde. Inmiddels oogt hij al wat scherper ( 73 kilo voor 1,77 meter, nvdr). Een oordeel over hem vellen, is zeer moeilijk. Hij speelde amper tien wedstrijdminuten tijdens de voorbereiding. Voor zover je daaruit afleidingen kan maken, is hij iemand die de bal steeds in de voet vraagt en goed kan wegdraaien van zijn man. Voetballend beschikt hij duidelijk over kwaliteiten. Zijn echte meerwaarde blijft echter ook voor mij koffiedik kijken. Momenteel revalideert hij van een blessure ( spierverkalking,nvdr).”

Kevin Vandenbergh (25)

“Werkt te weinig”

2008/09: 4 goals in 11 wedstrijden (720 speelminuten, 8 x in de basiself)

Gekomen van: Utrecht (2 goals in 13 wedstrijden)

Oordeel: Vandenbergh kende zijn sterkste periode bij Westerlo en Racing Genk, waar hij 80 goals in 181 wedstrijden maakte. Wordt, ondanks zijn efficiëntie, vaak gecontesteerd wegens een vermeend gebrek aan werkkracht. De aanvaller verzilverde zijn goals met een transfer naar Utrecht, maar VDB, gehaald door ex-trainer Foeke Booy, kon niet aarden in het systeem van coach Van Hanegem en hield vooral de bank warm. Maakte bij zijn terugkeer naar België 4 goals in zijn eerste 11 wedstrijden, waarmee hij voorlopig de productiefste spits van de Ratten is. Vandenbergh beweert dat hij, ondanks een gebrek aan speelgelegenheid, een comletere spits geworden is in Nederland.

Marc Schaessens: “Omdat zijn kwaliteit vooral in de box ligt, is Kevin iemand die enorm afhankelijk is van de aanvoer via de flanken. Hij is het slachtoffer van de problemen die we daar hebben. Nu wordt er offensieve input verwacht van onze backs ( de broers Monteyne,nvdr), maar omdat zij geen balvaste jongens voor zich hebben, krijgen ze weinig tijd om op te rukken. Ze gaan zelden over hun man om aanvallende impulsen te geven. Voor een type Vandenbergh wordt het dan moeilijk. Kevin presteert uitstekend in teams waar hij goed omringd is: in Westerlo kon hij rekenen op assists van mezelf ( Schaessens speelde van 1999 tot 2002 op de Westelse rechterflank, nvdr) en Benoît Thans. Ook in Genk wist hij zich met Soetaers en Chatelle verzekerd van bruikbare flankballen. Let op, ik zeg niet dat je flankspelers moet hebben die keer op keer de achterlijn halen: ook als de toevoer uit een zone verder van doel komt, is Kevin bruikbaar. Toch vind ik dat hij, ondanks de moeilijke werksituatie, dit seizoen meer uit de verf moet komen. In de wedstrijden die hij gespeeld heeft, profileerde hij zich onvoldoende: zowel aanvallend als verdedigend verwacht ik meer. Of het cliché over onvoldoende werkkracht klopt? Als hij een basisplaats wil afdwingen, moet hij inderdaad meer werken. Tijdens bepaalde wedstrijdmomenten blijft hij te afwezig.”

Tosin Dosunmu (28)

“Geen vertrouwen”

2008/09: 2 goals in 11 wedstrijden (752 speelminuten, 10 x in de basiself)

Gekomen van: Zulte Waregem (2 goals in 16 wedstrijden)

Oordeel: Dosunmu scoorde 18 goals in 31 wedstrijden toen hij tijdens het seizoen 2005/06 eerder voor Germinal Beerschot uitkwam. Progressie lijkt Dosunmu sindsdien niet meer gemaakt te hebben. Na vruchteloze passages bij Nancy (1 goal in 11 wedstrijden) en Zulte Waregem (2 goals in 16 wedstrijden) belandde hij opnieuw op het Kiel. Terwijl de Nigeriaan vorig jaar nog 7 treffers in 30 wedstrijden aantekende, staat zijn teller nu voorlopig op 2 goals in 11 wedstrijden. Critici vinden dat hij te weinig in functie van het collectief denkt.

Marc Schaessens: ” Tosin is het type speler dat erg veel vertrouwen nodig heeft, het gebrek aan goals weegt voor hem mentaal zwaarder dan voor een Malki. Hij draait mee in de huidige malaise. Vorig jaar speelde hij geen superseizoen, maar met zijn 7 doelpunten en 9 assists is hij op cruciale momenten tóch beslissend geweest. Hoe dan ook, qua goals mag je meer verwachten van een voormalige Belgische topschutter. Hij speelt nog steeds te intuïtief, op het tactische vlak moet hij beter kunnen. Enfin, hij blijft in eender welke wedstrijd nuttig omwille van zijn snelheid.”

Paul Kpaka (27)

“Afgebotte explosiviteit”

2008/09: 0 goals in 8 wedstrijden (234 speelminuten, 1 x in de basiself)

Gekomen van: Roeselare (8 goals in 57 wedstrijden)

Oordeel: Met zijn rentree bij Germinal Beerschot keerde Paul Kpaka terug bij de club waar hij in het verleden het productiefst was. Tijdens de seizoenen 2001/02 en 2002/03 trof de sympathieke Sierra Leoner er immers 43 keer raak in 57 wedstrijden. De verwachtingen van de achterban waren dan ook niet van de minste. Na een toptransfer naar Racing Genk (6 goals in 41 wedstrijden), een Nederlandse passage bij RBC (5 doelpunten in 29 matchen) en twee seizoenen Roeselare (8 goals in 57 wedstrijden), lijkt Kpaka al op zijn 27ste over zijn hoogtepunt heen. Ook dit seizoen kwam hij in 1 duel als basisspeler en zeven invalbeurten nog niet tot scoren.

Marc Schaessens: “Als er iemand recht van spreken heeft, is het Paul. Hij heeft zelden de kans gekregen om zijn meerwaarde te bewijzen op het terrein. Of Harm van Veldhoven het niet in hem zag? ( lachje) Dat moet je hem vragen. Hij is nooit gefrustreerd geraakt en werkt gedreven op training. Paul is nog steeds zeer bruikbaar, maar je moet hem anders gebruiken dan in zijn eerste periode bij Germinal Beerschot. Ik heb zelf tegen hem gevoetbald, destijds viel hij voornamelijk op door zijn snelheid. Die pure explosiviteit is bij hem afgebot, je moet hem nu niet meer constant diep sturen. Ik zie in hem eerder een nummer tien, ook vorig seizoen speelde hij af en toe in een wat meer teruggetrokken positie. Het naar de bal toe komen, het kaatsen en het meevoetballen, dát zijn vandaag zijn grootste kwaliteiten. Ik ken weinig spitsen die qua overzicht en techniek zo sterk zijn als Paul. Plus, als hij kan aanleggen, is zijn schot meestal in het kader.”

Henri Munyaneza (24)

“Onbruikbaar in spelsysteem”

2008/09: 0 goals in 5 wedstrijden (134 speelminuten, 1 x in de basiself)

Gekomen van: FCV Dender (9 goals in 31 wedstrijden)

Oordeel: Toen Munyaneza in 2006/07 bij Sint-Truiden zijn eerste seizoen op het hoogste niveau voetbalde, profileerde hij zich als een wat wisselvallige voetballer. Na een verbazend goeie start deemsterde hij volledig weg. Niet onlogisch voor een voetballer die rechtstreeks uit de derde klasse kwam. Uiteindelijk zou hij 5 goals in 33 wedstrijden maken. Afgelopen seizoen presteerde hij verdienstelijk. Met 9 doelpunten in 31 wedstrijden voor oude liefde Dender charmeerde hij Germinal Beerschot. De introverte Rwandees gaf eerder aan het best te presteren in een warme omgeving en onder een trainer die hem het volle vertrouwen schenkt. Van die tweede voorwaarde is op het Kiel voorlopig alvast geen sprake: Munyaneza stond één keer in de basis en mocht 3 keer invallen. Op de geblesseerde Ferrara na speelde hij daarmee het minst van alle spitsen.

Marc Schaessens: ” Henri zou in een 4-3-3 op de linkerflank perfect tot zijn recht komen. Bij Dender bewees hij dat vorig jaar, waar het vlot liep met Sylla op rechts en hem op links. Helaas hebben we daar het spelerspotentieel niet voor, want als we in 4-3-3 spelen, wie moeten we dan rechts uitspelen? Ik vind hem alleszins een erg goeie speler: veel snelheid, een bovengemiddeld loopvermogen en fysieke kracht. Hij moet wel nog iets beter worden met de bal aan de voet. Hij is vooral bruikbaar als je op de counter speelt. Anderzijds, als je op de helft van de tegenstander bivakkeert, heeft Henri het lastig. Zijn inzetbaarheid hangt dus af van het spelsysteem.” S

door bert boonen

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content