‘Wij onderschatten heel erg waartoe de georganiseerde misdaad in staat is’

© IMAGEGLOBE

Sport/Voetbalmagazine publiceert een interview met Theo van Seggelen, grote baas van de internationale spelersvakbond FIFPro. De Nederlander trekt ten strijde tegen het probleem van matchfixing.

Sport/Voetbalmagazine publiceert een interview met Theo van Seggelen, grote baas van de internationale spelersvakbond FIFPro. De Nederlander trekt ten strijde tegen het probleem van matchfixing. S/VM:Wanneer ging er bij u een belletje rinkelen dat matchfixing een probleem is?

Van Seggelen: “Eigenlijk nog niet zo heel lang geleden. Dat komt door die rechtszaak in Duitsland waar opeens allerlei gemanipuleerde wedstrijden in Europa naar voren kwamen. Maar ook omdat we geluiden kregen uit vooral Afrika en Oost-Europa.”

S/VM: Welke geluiden?

“De afgelopen jaren hebben we veel energie gestoken in het oprichten van nieuwe vakbonden. De kracht is dat je dan contact krijgt met de spelers ter plaatse. Door de vakbondsleiders in die landen werden wij op het spoor gezet en bleek matchfixing een rol te spelen.”

“Tijdens vergaderingen kwam naar voren dat in sommige landen al jaren wedstrijden werden verkocht. Alles werd me nog veel duidelijker toen we in aanraking kwamen met de mondiale vakbonden in andere sporten. De cricketers bijvoorbeeld. Daar speelt het al veel langer. Zo zijn we in gesprek geraakt met Europol en Interpol. Toen werd mij snel duidelijk dat het voetbal doordrongen is van de georganiseerde misdaad.”

S/VM: Wat zijn uw belangrijkste conclusies na de gesprekken met Europol en Interpol?

“Dat wij heel erg onderschatten waartoe de georganiseerde misdaad in staat is. En hoe wijdverbreid dat is. Voor criminelen is matchfixing een makkelijke manier om veel geld te verdienen.”

“Infiltreren in de voetbalwereld is heel eenvoudig. Je kan zonder vragen een skybox huren of zelfs een complete club opkopen. Het is als in de vastgoedwereld vroeger. De onderwereld en bovenwereld worden dezelfde, en dat wordt vervolgens als normaal ervaren. Hoe moet het voetbal dat zelf oplossen? Dat is ondoenbaar.”

S/VM: Toch wekken Sepp Blatter en Michel Platini de indruk dat ze er bovenop zitten.

“Wij hebben het probleem een paar jaar geleden aangekaart. Het moest in onze ogen op de agenda. Maar daar werd totaal niet naar geluisterd. Iedereen was heel argwanend. Totdat in een aantal landen de overheid zich serieus is gaan bemoeien met dit probleem. Toen kwam er opeens allerlei schokkende informatie naar boven. Het grote probleem met matchfixing is dat het niet een zaak is van het voetbal alleen. Het gaat om georganiseerde misdaad. Daar speelt natuurlijk de overheid ook een rol.” (TK)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content