
Nieuw oefencomplex Club Brugge moet doorstroming van eigen jeugd bevorderen
De werking nog meer professionaliseren en de jeugd nog dichter bij de A-kern brengen, dat zijn de troeven van het nieuwe Belfius basecamp van Club Brugge.
Bijna zeshonderd mensen op minder dan een uur een rondleiding geven langs gloednieuwe installaties én vervolgens na wat speeches en een spelersvoorstelling voorzien van een warme maaltijd: het was een huzarenstukje dat de mensen van Club Brugge woensdag voor elkaar kregen bij de officiële opening van het nieuwe oefencomplex in Westkapelle, Knokke-Heist. Wat de gasten zagen was state of the art, een modern sportcomplex waarin het fantastisch werken moet zijn. We hadden al het Neerpede van Anderlecht en Standard heeft zijn vernieuwde Sart-Tilman, KAA Gent werkt in een trainingscentrum dat Hein Vanhaezebrouck nog ontwierp en nu is er dus ook zo’n complex voor Club, waar U18, U21 en A-ploeg terecht kunnen. Kostprijs: 13 miljoen euro. KRC Genk en Antwerp blijven niet achter, ook daar wordt volop gepland en verbouwd.
Medewerkers die vanuit het centrum van het land komen, zijn nu wel iets langer onderweg. Net als de nog schoolgaande jeugd, die in Brugge lessen volgt. Maar daar is aan gedacht: op de eerste verdieping in Knokke is een leslokaal voorzien. Technisch is alles beschikbaar om op bepaalde momenten afstandsonderwijs te volgen, via video. Daarnaast zullen er ook leraars naar Knokke komen, om daar les te geven. De school en het daaraan verbonden diploma blijft belangrijk.
Opleiden in de best mogelijke omstandigheden en de kloof met de A-ploeg zo goed mogelijk slechten, dat is de bedoeling. CEO Vincent Mannaert: ‘Tijdens de rondleiding kon je zien dat de bureaus van de A-ploeg en die van de jeugd vlak bij elkaar liggen. Carl Hoefkens is onze verbindingsman, maar door elkaar geregeld te kruisen, is er ook vaak spontaan overleg.’ Hoefkens monitort de workload van de jonge talenten, die nu makkelijker de oversteek kunnen maken naar de A-kern, voor korte trainingsmomenten. Mannaert: ‘ Philippe Clement is op die manier even goed op de hoogte van het nummer 9 of 10 van onze beloften als van de mensen in zijn A-kern.’ Een eerste vruchtje plukte Club daar al in de derby van: wat sneller dan ze zelf hadden verwacht kreeg Ignace Van der Brempt, die twee jaar geleden overkwam van KV Mechelen, zijn eerste speelminuten met de A-ploeg. Ook verdediger Maxim De Cuyper pendelde al heen en weer tussen A-kern en beloften.
Jonge talenten zien het werk van SimonMignolet, de ethiek van Brandon Mechele, het labeur van Hans Vanaken. Hoe de profs letten op hun voeding in het restaurant ’s middags of hoe ze zich afbeulen in de vernieuwde fitness. Mannaert: ‘Het contact is allemaal veel directer, de wetenschappelijke begeleiding nog beter.’ Nieuwe tools helpen daarbij. Vandaar ook de integratie van iemand als John Bessell, afkomstig uit de hockeywereld. Hij helpt de toevloed aan wetenschappelijke gegevens verwerken.
Dat alles met één bedoeling: de omstandigheden om tot topprestaties te komen nog beter maken (revalidatie, begeleiding, …). In dat kader past ook de Champions League, die deze week begint. Ook voor de jongeren, die woensdagmiddag in Oostende (aftrap 15 uur) tegen hun Turkse leeftijdsgenoten starten met een nieuwe campagne in de Youth League. De derde al op korte termijn. Mannaert: ‘Voor hen is dat zeer interessant, want je kan wel tornooien spelen of oefenwedstrijden, een Youth League is toch weer anders.’ De lessen van de vorige campagnes waren: ze doen goed mee, zijn technisch uitstekend, maar in de duels en qua efficiëntie is het nog te vaak ‘net niet’. Mannaert: ‘Sommige jongens waren er ook vorige keer bij, het wordt interessant om tegen opnieuw sterke tegenstanders hun evolutie te zien.’
Om 18.55 uur is het dan tijd voor de grote jongens en hun duel tegen Galatasaray. Als overwinteren de doelstelling is, dan lijkt dit alvast een match die gewonnen moet worden. Mannaert: ‘Ik proef honger en met de steun van het stadion… Hier hebben ze een hele zomer voor gewerkt. Andere jaren zijn er na een titel wat jongens die vertrekken. Dit keer is deze kwalificatie hun werk. Aan hen om dat nu door te trekken.’