Marvelous Nakamba schittert nu in de machine die Club Brugge heet, maar ooit testte hij bij stadsgenoot Cercle… en werd daar doorgestuurd. Een reconstructie.
‘Er zijn twee jonge spelers uit Zimbabwe op stage: Danny Phiri en Marvelous Nakamba, respectievelijk 16 en 19 jaar. Ze blijven twee weken in Brugge en spelen mogelijks met de beloften’, schrijft Krant van West-Vlaanderen op 29 januari 2010. De twee zijn op proef van Bantu Rovers, maar het weekblad heeft gegoocheld met hun leeftijd. Phiri is op dat moment 20 jaar, Nakamba heeft enkele dagen ervoor zijn 16e verjaardag gevierd.
‘Ik voelde druk, ja’, vertelde hij enkele jaren geleden aan Voetbal International. ‘Toen ik op het vliegtuig stapte, dacht ik: Marvelous, dit is je kans. Grijp ze!’
‘Nakamba werd ons getipt door Richard Glass, een Engelse spelersmakelaar, met wie we ervoor ook al hadden samengewerkt om Vusumuzi Nyoni en Honour Gombami naar Brugge te halen’, herinnert Yvan Vandamme, toen managing director van groen-zwart, zich. Twee schoten in de roos. Nyoni dartelde vier seizoenen (2006-2010) op de linkerflank, Gombami zou iets meer dan vijf seizoenen (2007-2012) voor groen-zwart spelen.
Het duo, dat net als hun jonge landgenoot ook een tijdje in Bulawayo woonde, ontfermt zich over de tiener, die op het oefenveld niet meteen indruk maakt. ‘De naam zegt me nog wel iets, maar specifieke zaken kan ik me niet herinneren. Hij zal er wellicht niet bovenuit gestoken hebben’, zegt Jurgen Van Opstaele, toen trainer van de groen-zwarte beloften, in Sport/Voetbalmagazine.
Veertien dagen na zijn aankomst zit het eerste buitenlandse avontuur van Nakamba erop. Hij is te jong, zo klinkt het in Brugge, maar krijgt de raad om hard te blijven werken. Een litteken op zijn nog jonge ziel. En, ontdekt hij: ‘Ik wist niet dat het op aarde zó koud kon zijn.’
Terugkeer naar Zimbabwe
Hij keert terug naar zijn land, waar hij bij Bantu Rovers op zijn zestiende in de Zimbabwe Premier Soccer League debuteert. Een pezig spelertje, dat door de trainers wordt gedwongen om de taken en verantwoordelijkheden van verschillende posities – centraal of op de flanken in de verdediging, verdedigende en aanvallende middenvelder, of achter de diepe spits – onder de knie te krijgen.
In het voorjaar van 2012 wordt Bantu Rovers uitgenodigd voor de Dallas Cup, een prestigieus jeugdtoernooi met 180 teams. De U19 verbaast iedereen en plaatst zich vlot voor de halve finales, waar het op Arsenal botst.
Europese scouts kijken mee, een paar weken erna mag Nakamba – international in zijn land bij de U20 – voor de tweede keer naar het Jan Breydelstadion. Hij speelt enkele wedstrijden met de beloften, maar de situatie is niet veranderd. Op vrijdag 4 mei 2012 schrijft Krant van West-Vlaanderen: ‘Marvelous Nakamba keerde terug naar Zimbabwe. Hij maakte een goede indruk maar is nu geen prioriteit.’
Niet goed genoeg? Yvan Vandamme: ‘Spelers die jonger waren dan 23 jaar en niet in de Europese Unie waren geboren, moest je een loon van minstens 90.000 euro per jaar garanderen. En op basis van zijn leeftijd had de club waar hij werd opgeleid, FC Highlanders, recht op een vergoeding van 60.000 euro. Dat betekent dat een eerste seizoen ons minstens 150.000 euro zou kosten.
‘We zagen zeker potentieel. Vista, goede voeten en een lieve en toegewijde jongen, maar een vereniging als Cercle kon zich zulke bedragen voor een jonge speler niet permitteren. Een vergissing? Het blijft moeilijk om jonge spelers in te schatten. In 2008 gaven we Obidiah Tarumbwa, een andere Zimbabwaan, wel een overeenkomst, maar dat werd geen groot succes.’
Missie mislukt. Enkele maanden erna, in juli 2012, wordt Marvelous Nakamba gratis opgepikt door Association Sportive Nancy-Lorraine, breekt nadien helemaal door bij Vitesse in Nederland en schittert nu alsnog in België. Bij Club Brugge.
Lees de volledige reportage over het parcours van Nakamba in onze +zone of in Sport/Voetbalmagazine van woensdag 20 december.