Hoe Sarri Chelsea doet swingen: een tactische analyse

© REUTERS
Peter Mangelschots

Na zeven Premier Leaguewedstrijden is het al duidelijk hoezeer Maurizio Sarri Chelsea veranderd heeft. Op bbc.com wordt uitgelegd hoe en waarom.

Harmonie lijkt wel het sleutelwoord geworden op Stamford Bridge. Niet alleen hanteert Maurizio Sarri een spelstijl die dichter bij de spelers staat, hij gaat ook op een meer natuurlijke manier met hen om. Het is een dubbele revolutie.

Op menselijk vlak is de breuk met het tijdperk van Antonio Conte groot. Die hield van een verticale structuur: hij en hij alleen was de baas. Sarri is ook de baas, maar hij luistert naar zijn spelers en praat met hen.

Onder Conte gingen de spelers de nacht voor een thuiswedstrijd op afzondering in een hotel, wat tot veel dooie momenten en verveling leidde. Sarri laat hen gewoon thuis bij hun gezin slapen.

Discipline is er nog altijd, maar ze is minder spartaans dan onder Conte. Die deed de monden van zijn spelers openvallen toen ze tijdens de voorbereiding in juli 2016 zaden, noten en gedroogd fruit voorgeschoteld kregen. Het zorgde voor zure gezichten. Dat wil Sarri niet: Cobham, het trainingscentrum van de Blues, moet niet alleen een plek zijn van werk, maar ook van fun. Op tafel keerden ‘luxeproducten’ als ketchup, zout en boter terug, de koks bakken af en toe cakes voor de spelers en bij verplaatsingen staan er soms dozen roomijs klaar in een ijsbak.

Dooie momenten

Een andere ingreep werd ook enthousiast onthaald: onder Conte gingen de spelers de nacht voor een thuiswedstrijd op afzondering in een hotel, wat tot veel dooie momenten en verveling leidde. Sarri laat hen gewoon thuis bij hun gezin slapen. Resultaat: de spelers zijn een pak gelukkiger en dat weerspiegelt zich voorlopig ook in de resultaten. Ook collega Jürgen Klopp liet zich al vol bewondering uit: ‘Wow. Een totaal andere stijl. Wat een manager is Sarri!’

Uiteraard gaat het niet alleen om wat er langs de lijn gebeurt, maar ook om de stijl op het veld. Conte’s 3-4-3 werd ingeruild voor een 4-3-3. Bovendien staat de ploeg hoger op het veld.

Vorig seizoen begon het balbezit van Chelsea gemiddeld op 40,9 meter van het eigen doel, nu is dat op 44,1 meter. Alleen Manchester City doet beter. Een andere wijziging is de manier waarop Chelsea de bal bijhoudt. Exponent daarvan is Jorginho, die tegen West Ham liefst 180 passes gaf, een record sinds die gegevens worden bijgehouden. In totaal gaven de Blues dit seizoen (tot vorig weekend) al 147 keer tien of meer opeenvolgende passes, dat is dubbel zoveel als Arsenal en slechts 2 minder dan Man City.

En niet onbelangrijk: Eden Hazard, vaak matchwinnaar, is ook tevreden: ‘Ik heb graag de bal. Niet op mijn eigen helft maar in de voorste 30 meter. Dat soort spel is totaal verschillend van dat van Antonio Conte of José Mourinho eerder.’

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content