Gianni Infantino wil volgend jaar een comité oprichten om verder na te denken over wanpraktijken bij transfers en hoe ze aan te passen. De FIFA-voorzitter had het ook over het dopingschandaal in Rusland.
Na de onthullingen over belastingontduikingen in de voetbalwereld ziet FIFA-voorzitter Gianni Infantino voor de Wereldvoetbalbond slechts een beperkte rol weggelegd bij het aanpakken van mogelijke wanpraktijken. Dat verklaart Infantino in een interview met de studiegroep European Investigative Collaborations (EIC), waartoe ook Le Soir behoort.
De FIFA is er niet voor verantwoordelijk of ‘iemand al dan niet zijn belastingen betaalt’, aldus Infantino. Wanneer de FIFA echter zijn steentje kan bijdragen ‘om transparantie te bekomen bij de financiële transacties die in de voetbalwereld plaatsvinden, dan moeten we dat doen’. Het is volgens Infantino echter naïef te geloven dat ‘de FIFA vanuit Zürich precies kan weten wat bij alle transfers over de hele wereld gebeurt’.
Boycotten en uitsluitingen
De Zwitser is verder kritisch voor de spelersmakelaars, die een groot aandeel hebben in de weinig transparante transferconstructies. ‘Al die ondoorzichtigheid, al dan niet reëel, toont aan dat we dit van meer nabij moeten bekijken. We moeten een grote denkoefening houden met alle betrokken partijen: de spelers, de clubs, de tussenpersonen en ook de autoriteiten, en dan vooral de Europese Commissie. Daarom zullen we bij de FIFA een comité installeren met al die actoren. Begin volgend jaar komt dit comité voor het eerst bijeen.’
Verder laat Infantino zich ook uit over het dopingschandaal in Rusland, dat de organisatie van het WK 2018 niet zal kwijtspelen. ‘Boycotten en uitsluitingen hebben nog nooit een probleem opgelost’, stelt de Zwitser. ‘De FIFA is noch de politieagent van de wereld noch de mondiale antidopingpolitie. Onze disciplinaire instanties zullen al wat in het McLaren-rapport met voetbal te maken heeft onderzoeken.’
Rusland staat al maanden in het middelpunt van een uitdijend dopingschandaal. Anderhalve week geleden werd in Londen nog het tweede deel van het McLaren-rapport onthuld, waaruit bleek dat meer dan duizend Russische atleten uit een dertigtal sporten tussen 2011 en 2015 gebruik gemaakt hebben van een door de Russische staat georganiseerd programma om positieve dopingtesten te manipuleren.