
Boussoufa tekent bij de rijkste patiënt van België
Mbark Boussoufa voetbalt de volgende drie jaar voor Anzhi Makhatchkala, de ploeg in Dagestan die eigendom is van de Russische miljardair Suleiman Kerimov.
Gouden schoen Mbark Boussoufa voetbalt de volgende drie jaar voor Anzhi Makhatchkala, de ploeg in Dagestan die eigendom is van de Russische miljardair Suleiman Kerimov. De steenrijke Rus is in ons land vooral bekend als ‘de rijkste patiënt van België’.Op zaterdag 25 november 2006 rijdt de dan 40-jarige Russische miljardair Suleiman Kerimov zijn Ferrari Enzo (kostprijs 680.000 euro) te pletter op de Promenade des Anglais in Nice. Kerimov, die nummer 72 is op de Forbes lijst van rijkste mensen in de wereld, reed zo snel dat zijn lijfwachten hem niet konden volgen. Allicht wilde hij indruk maken op zijn passagier. Naast hem zat de 31-jarige Tina Kandelaki, een bloedmooie Russische televisiepresentatrice. Bij de crash gaat de auto in vlammen op. De passagier komt ervanaf met lichte brandwonden. De bestuurder verkeert in levensgevaar en wordt met zware brandwonden over zijn hele lichaam overgebracht naar een brandwondencentrum in Marseille, een ziekenhuis met een ijzersterke reputatie.
Buitenlandse missie
Toch laat de Belgische minister van landsverdediging André Flahaut Kerimov met een vliegtuig van het Belgisch leger overvliegen naar ons land. De vlucht wordt geregistreerd als een ‘buitenlandse missie’. Kerimov wordt opgenomen in het brandwondencentrum van Neder-Over-Heembeek, een instelling met wereldfaam en onderdeel van defensie. Daar wordt hij maandenlang verzorgd door een team van brandwondenexperten en verplegers in dienst van de overheid. Na zijn terugkeer naar Rusland laat Kerimov nog maandenlang medisch personeel uit het Belgisch leger overvliegen voor nazorg en revalidatie.
Wie heeft dat betaald?
Waarom Flahaut zich uit de naad werkt om Kerimov ter wille te zijn en waarom hij daarvoor bijna onbeperkt de middelen van het Belgisch leger en dus van de belastingbetaler inzet, is tot op vandaag onduidelijk. Feit is dat hij er meteen mee in opspraak komt, in de media, bij de militaire vakbond en in het parlement. Waarom is Kerimov met een militair vliegtuig overgevlogen? Wie heeft dat betaald? Wie betaalt de rekeningen van zijn verzorging in Neder-Over-Heembeek en wie betaalt het Belgisch personeel dat hem verder verzorgt in Rusland?
Volgens Flahaut was de vlucht die Kerimov naar hier haalde een ‘humanitaire missie’ en zijn verzorging een ‘humanitaire daad’. Ook de reizen van Belgisch medisch personeel naar Rusland zijn ‘humanitaire missies’. Hoewel er niet meteen duidelijkheid komt over de facturen, zou de Rus alle kosten zelf betaald hebben. Hij zou bovendien vele gulle schenkingen hebben gedaan aan goede doelen in ons land.
Wanneer Pieter De Crem (CD&V) Flahaut opvolgt als minister van defensie, is één van zijn eerste beleidsdaden het uitpluizen van de rekeningen in de zaak Kerimov. Voor de nazorg in Rusland zou de gasmiljardair alvast ruim 17.000 euro per maand hebben betaald.
Poetin
Ook na zijn verpleging in Neder-Over-Heembeek onderhoudt Kerimov goede relaties in Belgische politieke kringen. ‘Kerimov vergemakkelijkte vorige herfst inderdaad een ongetwijfeld nuttig bezoek van toenmalig premier Yves Leterme aan Poetin’, schreef Knack vorig jaar.
Fortis
In 2008 komt Kerimov in ons land opnieuw in het nieuws. Aan de vooravond van de bankencrisis zou hij massaal aandelen inkopen van Fortis. Maurice Lippens zegt daarover dat hij niet kan verhinderen dat Russische ‘maffiabazen’ zich inkopen in Fortis. Wanneer de oligarch dreigt met gerechtelijke stappen, verandert Lippens van mening. Tijdens de algemene vergadering zegt hij dat hij verheugd is in de interesse van ‘één van de meest gerespecteerde’ zakenmannen van Rusland.
Mbark Boussoufa gaat werken voor een rijke Rus die zijn kapitaal gemaakt heeft door ondernemingen op te kopen voor heel weinig geld en de onderdelen door te verkopen voor heel veel geld. Kerimov is van alle markten thuis maar investeert vooral in olie en gas. Hij is voor 4 procent eigenaar van het Russische Gazprom en staat vandaag op 118 in de Forbes lijst van rijkste mensen ter wereld. Zijn kapitaal wordt geschat op 7,8 miljard dollar. Zijn privéjet staat de volgende drie jaar ingeboekt om Bous om de 14 dagen van Moskou (waar hij gaat wonen en trainen) over te vliegen naar Dagestan voor de thuiswedstrijden.
(EE)
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier