Antwerp FC heeft deal met veroordeelde vrouwenhandelaar

© IMAGEGLOBE
Jan Hauspie
Jan Hauspie Voormalig redacteur bij Sport/Voetbalmagazine.

Antwerp FC staat op het punt overgenomen te worden door Filip Antoine De Graeve. Wie is die man? Sport/Voetbalmagazine haalt deze week een duister kantje van die mogelijke overname boven.

Antwerp FC staat op het punt overgenomen te worden door Filip Antoine De Graeve. Wie is die man? Sport/Voetbalmagazine haalt deze week een duister kantje van die mogelijke overname boven.Filip Antoine De Graeve heet de man met wie R Antwerp FC al enkele maanden een princiepsakkoord zou hebben over een overname van de tweedeklasseclub.

Volgens Gazet van Antwerpen vertegenwoordigt De Graeve de investeringsholding Mantra Group met hoofdzetel in Singapore en handelend in petroleum en suiker. Met de overname zou een bedrag van 10 miljoen euro gemoeid zijn.

Antwerp ontkent niets, maar benadrukte tot afgelopen weekend dat het nog geen eurocent heeft gezien. In een interview vrijdag met de lokale tv-zender ATV herhaalde De Graeve dat “alles rond is.”

Niet op zijn mond gevallen

De Graeve groeide op in Deurne en vestigde zich later in een betere wijk in Aartselaar. Zijn snelle carrière begint in de loges van Antwerp FC. Hij klust er bij als student en doet op wedstrijddagen het onthaal van de genodigden in de business seats. Niet op zijn mond gevallen, netwerkt de prille twintiger zich moeiteloos binnen in de beau monde van het Antwerpse zakenleven.

Antwerp draait goed, Eddy Wauters is de baas, ene Maurits De Prins van Superclub sponsor. De Graeve komt er in contact met Hugo Simons, die zijn stagemeester wordt op de sportredactie van VTM. Het is uiteindelijk Arthur Philips, de directeur-generaal van de informatica-intercommunale Cipal, tevens sponsor van Antwerp FC, die hem zijn eerste job aanbiedt.

Enkele jobwissels later – De Graeve houdt van “uitdagingen” – werft de Vlaamse overheid de flamboyante jongeman in september 2001 aan als projectleider e-government. Minister-president Patrick Dewael is zijn patron, maar wanneer zijn liberale partijgenoot Bart Somers hem opvolgt, laat die De Graeve op staande voet ontslaan.

Het is juli 2003. Vier maanden voordien is er een gerechtelijk onderzoek naar vrouwenhandel geopend tegen De Graeve en twee kompanen. Een van hen is een ex-collega bij Cipal. Bij zijn arrestatie ten kantore legt die volledige bekentenissen af. De man is na het faillissement van zijn computerzaak hertrouwd met een jongere vrouw uit Moldavië, het land waarnaar hij eerder tweedehands pc’s exporteerde. De derde verdachte is een cafébaas uit Vlaams-Brabant met contacten in het prostitutiemilieu.

Prostitutienetwerk

Uit het onderzoek van de cel Mensenhandel en Zeden in Turnhout blijkt dat het drietal bezig is een netwerk van prostituees voor hooggeplaatste figuren op te zetten. De prostituees zouden door de Cipalwerknemer worden aangevoerd uit Moldavië.

De Graeve komt uit het onderzoek naar voor als de financier van het netwerk. De herkomst van zijn geld is onduidelijk. Enkele maanden voor zijn aanhouding is zijn BMW gestolen, kort nadien ook die van de Cipalman. Bij zijn arrestatie is die laatste in het bezit van een koffertje met zo’n 30.000 euro. In het nauw gedreven bekent hij dat de diefstal van zijn wagen in scène is gezet om de verzekering op te lichten. Met het geld zouden de vrouwen uit Oost-Europa worden geïmporteerd.

Ondanks de bekentenissen van de Cipalwerknemer beslist de correctionele rechtbank van Turnhout in september 2007 om het drietal vrijuit te laten gaan wegens procedurefouten. De krant De Morgen concludeert dat “de politiek als een zware slagschaduw over het dossier hangt.”

Het Centrum voor Gelijkheid van Kansen en voor Racismebestrijding tekent beroep aan tegen de vrijspraak en een jaar later wordt het drietal alsnog over heel de lijn schuldig bevonden door het Hof van Beroep in Antwerpen. De Graeve en de cafébaas worden elk veroordeeld tot één jaar cel, de Cipalwerknemer tot anderhalf jaar, telkens met uitstel. Alle drie verliezen ze voor vijf jaar hun burgerrechten.

In een afgesplitst onderzoek wordt de zoon van een burgemeester uit het Pajottenland veroordeeld voor verboden wapenbezit. Zijn villa met zwembad deed dienst als ontmoetingsplek voor de prostituees en hun klanten.

Politiek complot

In een interview met Gazet van Antwerpen maakte De Graeve (39) vorige week bekend dat Arthur Philips de nieuwe CEO wordt van Antwerp FC. Philips ging eind 2010 met pensioen bij Cipal, na het zwaar gepolitiseerde overheidsbedrijf (met uitgesproken CD&V-stempel) ruim dertig jaar te hebben geleid.

In een interview van toen beklaagde hij zich over de klachten voor valsheid in geschrifte, gebruik van vervalste stukken en misbruik van overheidsgeld waarvan hij ten tijde van de Cipalzaak ook het voorwerp uitmaakte. “Dat was een politiek complot”, verweerde hij zich. Tot een veroordeling kwam het nooit. Het onderzoek werd geseponeerd nog voor het voor de rechtbank kwam.

“Interne sabotage”, herinnert een bij het toenmalige onderzoek betrokken politiecommissaris zich. Dat de veroordeelde De Graeve – toen nog gewoon Filip, zonder Antoine – en Arthur Philips op het punt staan de oudste voetbalclub van België over te nemen, ontlokt in Turnhout hard gelach.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content