In beeld: VS voeren illegale dronesoorlog
Op deze foto maakt een MQ-1 predator een testvlucht boven de woestijn in de Amerikaanse staat Nevada. Deze drone is 8,2 meter lang, heeft een spanwijdte van 16,8 meter en weegt 512 kilogram. Het verkenningsvliegtuigje kan ook bewapend worden met twee lasergestuurde raketten. Het toestel wordt via computer- en satellietsystemen bestuurd vanuit een controlestation op de grond.
De Amerikaanse president Barack Obama is een felle voorstander van de inzet van onbemande vliegtuigjes om terroristen in het Afghaans-Pakistaanse grensgebied uit te schakelen.
Onlangs waarschuwde de Amerikaanse hoogleraar rechten, Kenneth Donald Anderson, voor een commissie van het Congres dat aanvallen met drones mogelijk indruisen tegen het internationaal recht.
Anderson meent dat het Internationaal Strafhof in Den Haag leden van de Amerikaanse regering kan aanklagen voor het gebruik van de hoogtechnologische, op afstand bediende vliegtuigen.
De hoogleraar raadt de juridische adviseurs in Washington aan dringend werk te maken van een wettelijke basis, bijvoorbeeld door het recht op zelfverdediging in te roepen. “En als die er niet is, zou onze president beter niet te veel rondbazuinen dat de drones de geweldigste uitvinding sinds jaren zijn”, aldus Anderson.
Volgens The Year of the Drone, een rapport van de New America Foundation dat werd uitgegeven in februari, zijn er in het Afghaans-Pakistaanse grensgebied sinds 2004 in totaal 114 dronesaanvallen uitgevoerd.
Bij die aanvallen zijn er tussen de 830 en 1.210 mensen omgekomen, van wie 550 tot 850 worden omschreven als “militanten”. Dat betekent dat ongeveer een derde van de slachtoffers burgers waren.
In januari protesteerden de Pakistanen in het grensgebied Karachi tegen deze Amerikaanse vorm van oorlogvoering. De Pakistaanse regering vraagt de Verenigde Staten te stoppen met de droneaanvallen omdat die de situatie enkel erger maken.
Maar CIA-directeur Leon Panetta wijst net op het succes van de dronesstrategie. Volgens hem hebben Osama Bin Laden en de leiding van al-Qaeda zich noodgedwongen in hun schuiloorden teruggetrokken en zijn ze niet langer in staat om nog operaties op te zetten.
Op deze beelden van een trainingskamp van al-Qaeda in Afghanistan, gemaakt in de herfst van 2000 door de camera van een drone, is volgens sommige analisten Osama Bin Laden in wit gewaad te zien.
In de Amerikaanse staat Arizona brengen soldaten alles in gereedheid voor de testvlucht van een kleine drone, ook wel Unmanned Aerial Vehicle (UAV).
Piloot Casey Tidgewell (links) en zijn assistent William Swam besturen vanuit het controlestation op de luchtmachtbasis Creech in Indian Springs, in de Amerikaanse staat Nevada, een MQ-9 Reaper. De Reaper is uitgerust met geavanceerde sensoren en camera’s en bewapend met lasergestuurde bommen en lucht-grondraketten.
Een Predator, uitgerust met infraroodcamera, maakt een nachtvlucht in het Afghaanse Kandahar.
Een Amerikaanse soldaat lanceert in het Afghaanse Baqwa een ‘Raven’, een kleine drone van nauwelijks twee kilogram die tot anderhalf uur in de lucht kan blijven voor verkenningsopdrachten.
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier