Qua model van wagen toont hij zich uitgesproken trouw : David Coulthard rijdt al zeven jaar voor hetzelfde team. Inzake vrouwelijke modellen laat hij zich minder van zijn standvastigste kant kennen. Zijn erelijst vermeldt onder meer Miss Brazilië, Miss Australië en Miss San Marino. Tussendoor blies hij de verloving met Heidi Wichlinsky op – ‘ t is eens wat anders dan de motor van zijn McLaren/Mercedes. Wereldkampioen zal David Coulthard wellicht nooit worden, maar aan mooie prijzen geen gebrek. De mooie prijs op deze foto luistert naar de naam Simone Abdelnour.

De ingehouden adem van motoren : de wagens staan op stal. In de Formule 1 hebben ze winterslaap geprogrammeerd, maar of David Coulthard gezien het gezelschap ( Simone Abdelnour, zowel van nature als van beroep model) waarin hij verkeert veel zal slapen – wel, we durven het te betwijfelen. Bovendien beletten mogelijk minder aantrekkelijke factoren dat de Schot de slaap vat. Zoals daar is : de gedachte aan zijn seizoen 2002. Slappe kost. Coulthard diende vrede te nemen met een vijfde plaats. Zijn poverste prestatie sinds hij in 1996 zijn eerste seizoen bij McLaren met een zevende plaats afsloot. Vijfde, in het geval van het prestigieuze McLaren betekent dat : veroordeeld tot figurant. Als doekje voor het bloeden won Coulthard dit jaar wel de Grote Prijs van Monte Carlo en mocht hij een avondje scharrelen met de lokale prinses Caroline, maar Formule-1-coureurs zijn geen stervelingen zoals bijvoorbeeld u en ik, die kunnen geen heel seizoen teren op zo’n pretje.

Vijfde, het heeft de matte glans van verbleekte sterren. Vooral omdat Coulthard (zoon van een transportbedrijfsleider) in zijn carrière een patent op de derde positie leek te hebben genomen. Hij pakte die plaats in 1995 (toen nog voor rekening van Williams), 1997, 1998 en 2000. In 1999 zakte hij even terug tot de vierde stek in de WK-eindstand, maar vorig jaar nog manifesteerde hij zich als runner-up van Michael Schumacher en sleepte hij de titel van vice-wereldkampioen uit de brand. Als terugval kan de afgelopen campagne tellen.

De toekomst belooft buitendien niet veel beterschap, zeg dat Coulthard het zelf heeft gezegd. “We hebben de kloof met Ferrari kleiner gemaakt, maar het verschil blijft groot. Ook volgend seizoen zullen we worden gedwongen om achter hen aan te rijden.” Tenzij de internationale automobielfederatie FIA een helpende hand reikt en effectief de absurde maatregel uitvaardigt om elke overwinning te belasten met één kilo aan de winnende wagen. Waardoor, karikaturaal voorgesteld, Ferrari halfweg het seizoen een vrachtwagen in koers zal moeten brengen.

Hoe dan ook bladdert Coulthards reputatie van eeuwige belofte stilaan af. De belofte heeft te veel schuld gemaakt. Een gouden toekomst werd Coulthard voorspeld toen hij in 1994 bij Williams debuteerde met een achtste plaats in het WK – Coulthard dankt zijn loopbaan aan de dood van Ayrton Senna, hij nam de plaats van de Braziliaan in. Gaandeweg krijgt de Schot (bouwjaar : 1971) zijn leeftijd tegen. En het excuus van schaduwpiloot kan hij niet meer hanteren. Achter dat statuut verschool hij zich jarenlang, inroepend dat Mika Häkkinen bij McLaren een voorkeursbehandeling genoot. De Fin, tweevoudig wereldkampioen, laste in 2002 een sabbatsjaar in en liet intussen weten dat hij de autocircuits definitief links laat liggen.

Zijn de voeten van Coulthard vertraagd, synchroon met zijn gedachten ? Hij legt in zijn leven andere accenten sinds hij begin mei 2000 miraculeus een vliegtuigcrash overleefde. Bij de voorbereiding van de landing in de luchthaven van Lyon, vielen de motoren van zijn privé-jet uit. De noodlanding van de Learjet verliep niet feilloos. Coulthard : “Er bestaat niet zoiets als een klein vliegtuigongeval. Het toestel smakte in het gras naast de landingsbaan neer en boorde zich met de neus in de grond. Aan de rechterkant brak brand uit. De enige uitweg voor mijn vriendin, mijn trainer en mezelf was langs de opengescheurde cockpit.” Daarbij moesten ze de lichamen van de twee piloten passeren, ze hadden de klap niet overleefd.

Sedert dat ongeval is David Coulthard niet meer dezelfde, getuigen zijn vrienden. Dag ideale schoonzoon. Hij stelde het huwelijk met de vriendin in kwestie – Heidi Wichlinsky – uit. Zogezegd om zich beter op het racen toe te leggen, maar Coulthard vond kennelijk meer dan voldoende tijd voor verstrooiing. De tabloids likten duimen en vingers af. Exit juffrouw Wichlinsky, in al hun weelderige en nauwelijks verhulde vormen deden hun verschijning, hier niet noodzakelijk in de exacte volgorde opgesomd : Miss Australië Ruth Taylor (20 jaar), Miss Brazilië Victoria Harvey (24), Miss San Marino Kendja Demoraes (24 jaar), Simone Abdelnour. Plus, tussendoor, een rist andere pitspoezen. Zonde eigenlijk dat deze rubriek tot één foto beperkt moet blijven.

Zozo, alle remmen los, meneer ? Coulthard : “Ik ben niet verloofd, ik ben jong en zie er goed uit. Waar is dan het probleem ? Mijn leven draait op volle toeren. We moeten allemaal leven met de gedachte dat elke dag de laatste kan zijn.”

door Ben Herremans

Sinds zijn vliegtuigongeval is Coulthard niet meer dezelfde. Dag ideale schoonzoon.

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content