Maandag begint Anderlecht aan de voorbereiding. Het heeft zijn huiswerk gemaakt voor de transfermarkt echt op gang komt. Hoe gaat paars-wit straks voetballen?

Vijf nieuwe spelers bieden zich maandag aan voor de medische tests: drie kandidaat-titularissen, twee wissels op de toekomst. Een mogelijk vertrek van Lucas Biglia, Silvio Proto en Mark De Man (op weg naar Roda) is ingecalculeerd. Als na het EK een goed bod op Marcin Wasilewski komt, mag ook hij weg. Alleen als Nicolás Frutos in de voorbereiding uitvalt, moet Anderlecht nog de markt op. Blijft Biglia, dan heeft Ariël Jacobs niet alleen vijf Argentijnen, maar ook een positief selectieprobleem.

Verdediging

Anderlecht begint de voorbereiding met vier keepers. Daniel Zitka blijft titularis. Davy Schollen wordt tweede doelman, terwijl Sébastien Bruzzese van vier naar drie stijgt. Silvio Proto, die afgelopen seizoen enkel in de beker aan de bak kwam, moet na tweeënhalf jaar bankzitten in competitieverband dringend speelritme opdoen, vindt men bij paars-wit. Daarom wil men hem voor één seizoen uitlenen. Tubeke en Cercle informeerden al bij manager Herman Van Holsbeeck maar Proto ziet clubs van dat niveau niet zitten. Dus blijft alleen het buitenland open.

Omdat Anderlecht in verdedigend opzicht centraal en op de rechterkant krap zat, trok het twee extra verdedigers aan. Daarmee heeft het zeven spelers voor vier posities. Sinds Mark De Man (die nog één jaar onder contract lag) begin dit jaar een contractaanpassing weigerde omdat hij te weinig aan spelen toekwam, ging men ervan uit dat hij vertrok. Deze week zou zijn transfer naar Roda rond moeten zijn.

Centraal achterin werd bij FC Groningen Arnold Kruiswijk transfervrij overgenomen. Kruiswijk is kopbalsterk, niet traag (ook niet supersnel) en zoals de meeste Nederlandse verdedigers sterk in het uitvoetballen. Kortom: iemand die kan uitgroeien tot een nieuwe Hannu Tihinen, als hij zich in de ploeg kan spelen. Algemeen wordt hij als complementair beschouwd met Roland Juhasz, afgelopen seizoen zowat de enige Anderlechtspeler die een hele competitie lang sterk presteerde en dus aanspraak mag maken op een basisplaats. In dat geval gaat Kruiswijk de concurrentie aan met Nicolás Pareja, voor zijn blessure een vaste waarde. Pareja wordt gewaardeerd omwille van zijn mentaliteit en zijn bikkelharde inzet bij duels, maar heeft één nadeel tegenover Kruiswijk: uitvoetballen is niet zijn sterkste punt.

Linksachter wordt opnieuw Olivier Deschacht of Jelle Van Damme die na de blessure van Deschacht een sterke tweede seizoenshelft neerzette. Een vertrek van Deschacht naar Espanyol Barcelona lijkt niet meer aan de orde. De afgelopen maanden viel zijn naam in de Catalaanse sportkranten met geen vergrootglas te ontdekken.

Voor de rechterflank wilde Anderlecht absoluut een concurrent voor Marcin Wasilewski. Met de Pool kan je naar de oorlog, maar met twaalf gele kaarten in competitie, twee keer geel en één keer rood in de Europabeker heeft hij een té hoog risicogehalte. Ook daarom haalde Anderlecht na Nieuwjaar bij Gent Guillaume Gillet weg, maar die ontwikkelde zich tijdens de afwezigheid van Ahmed Hassan (naar de Afrika Cup) op het middenveld zo goed dat men hem alleen nog in noodgevallen als rechterverdediger wil gebruiken, omdat anders het middenveld verzwakt wordt.

Via Paul Courant kwam Anderlecht uit bij de 23-jarige Serviër Nemanja Rnic van Partizan Belgrado: ongeveer hetzelfde type speler als Wasilewski, maar technisch een betere voetballer. Hoofdscout Werner Deraeve: “Rnic is een speler die snel en gezond agressief is, met een goeie détente. Een échte verdediger, geen omgeschoolde rechtsbuiten.” De 23-jarige Serviër, die al een paar keer geselecteerd werd voor het nationale elftal, moet onmiddellijk inzetbaar zijn. Rechtsback Rnic kan ook uit de voeten als rechtermiddenvelder en centraal verdediger. Hij kon ook in Duitsland terecht, maar Anderlecht speelde kort op de bal. Dat is nodig bij goeie voetballers, zegt Courant: “Aarzelt Club om de Venezolaan Ronald Vargas meteen vast te leggen, is het hem na zijn prachtige goal tegen Brazilië al kwijt.”

Middenveld

Qua buitenlandse belangstelling voor Lucas Biglia is het momenteel windstil. Goeie spelers, zegt Van Holsbeeck, worden in het begin van de transferperiode doorgaans nog als té duur beschouwd. Hij verwacht pas interesse in de loop van juli. Vertrekt Biglia, dan haalt Anderlecht geen extra middenvelder. Het anticipeerde al op een transfer van de Argentijn door bij Germinal Beerschot Hernán Losada weg te kopen.

Als dat gebeurt, wordt Losada gewoon in de driehoek op het middenveld gedropt en hoeft Anderlecht tactisch weinig bij te sturen. Losada kan de positie van Ahmed Hassan innemen. Niet die op de bank. Zet Jacobs de driehoek met de punt naar voor, dan is Losada de meest aanvallende speler. Houdt hij het systeem met twee aanvallende middenvelders, dan schuift Jan Polak een rij naar achter om Biglia te vervangen, met Gillet en Losada voor hem. Voor Losada maakt het dan niet uit of hij links dan wel rechts aantreedt. Van nature rechtsvoetig houdt hij ervan om vanop links naar het centrum te komen en dan met zijn rechter op doel te besluiten.

Zijn mentaliteit is uitstekend. De Argentijn komt uit een goede familie, is verstandig en welopgevoed. In vergelijking met François Sterchele die zich overal meteen thuis voelde, heeft Losada wél nood aan vertrouwen. Een mindere start kan dat vertrouwen aantasten. Dat was zijn probleem in het eerste jaar bij Germinal Beerschot, zegt zijn toenmalige trainer Marc Brys: “Dat gebrek aan vertrouwen kostte hem toen zijn positie centraal, waar de druk hoger lag. Daarom zette ik hem tijdelijk op de rechterkant, waar minder druk op hem lag en waar hij in alle rust zijn acties kon maken.” Brys moet lachen met de vraag of Losada het juiste profiel heeft voor Anderlecht: “Hij is gemaakt voor Anderlecht. Losada heeft stijl, past bij het academische voetbal dat ze in Anderlecht graag zien, meer dan bijvoorbeeld bij het werkvoetbal van Club Brugge. Hij moet alleen het goeie evenwicht zien te vinden in de keuze tussen een actie maken of de bal in één tijd doorspelen.”

Kapitein Bart Goor – die voor één jaar bijtekende – is een alternatief links op het middenveld, net als Jelle Van Damme. “Voetbal ik nog bij Anderlecht, dan wil ik elke week Jelle Van Damme naast mij op het middenveld”, liet voormalig analist en toekomstig beloftetrainer Johan Walem zich vorig seizoen nog ontvallen. “Van Damme maakt de spelers rondom hem sterk.”

Aanval

Ariël Jacobs heeft na de sterke terugronde geen reden om zijn team voorin te veranderen en start waarschijnlijk opnieuw met drie spitsen. Mbark Boussoufa blijft vaste man op links, rechts strijden Thomas Chatelle, Jonathan Legear, Oleksandr Iakovenko en Stanislav Vlcek om één plaats. Daarom gunt Anderlecht Club Brugge ook de Venezolaan Ronald Vargas. Vargas zou ook een aanwinst voor Anderlecht geweest zijn, bevestigen Werner Deraeve en Herman Van Holsbeeck, maar Anderlecht heeft op die positie materiaal genoeg.

Dé achillespees voorin blijft centrumspits Nicolás Frutos. Afgelopen seizoen in competitie slechts goed voor veertien wedstrijden, acht doelpunten en twee assists. Frutos’ stand-in van vorig seizoen, Luigi Pieroni, zag zijn optie niet gelicht omdat de vraagprijs voor hem te hoog werd bevonden voor een speler die zich als titularis niet kon doorzetten. Pieroni maakte in twaalf wedstrijden (de meeste als invaller) drie goals en gaf vijf assists. Ook Cyril Théréau keert niet terug naar het Astridpark: hij verhuist definitief naar Charleroi.

Dus begint Anderlecht aan de voorbereiding met jonge spitsen: de Braziliaan Rubenilson dos Santos da Rocha ‘Kanu’ en de 20-jarige Argentijn Matías Suárez. Kanu is een echte diepe spits die het moet hebben van kracht, snelheid en een zware trap met de linkervoet. Hij krijgt, net als Triguinho vorig jaar, zes maanden om zich te bewijzen. Er is één groot verschil: Triguinho was al 27, Kanu is 20 en zit nog in volle ontwikkeling.

Suárez werd Anderlecht getipt door het Argentijnse makelaarskantoor dat voor paars-wit Argentijns talent opspoort. Werner Deraeve zag hem vier keer aan het werk. “Als Suárez in of rond Buenos Aires gespeeld zou hebben, dan zat hij al bij een van de grote Argentijnse clubs. Nu speelde hij in het binnenland, tegen Chili aan. Maar ook daar was hij al opgemerkt. We moesten dus snel zijn. Die jongen komt uit het niets. De eerste keer dat ik hem zag, toonde hij een paar flitsen, de vierde keer was hij al een hele match goed. Dat hij nog wat body moet krijgen? Wie niet op zijn twintigste?”

Suárez en Kanu zijn volgens Deraeve complementair: “Die kunnen goed met mekaar spelen.” Als er iets met Frutos gebeurt, komt Kanu eerder in aanmerking als stand-in dan Suárez, die meer een technische voetballer is: “Geen pivot, wel een tweede spits, of iemand die in ons systeem met drie spitsen links of rechts kan spelen, want hij is tweevoetig.”

Suárez moet Anderlecht komend seizoen al iets kunnen bijbrengen, meent de hoofdscout: “Maar we gaan die jongen niet in die mate onder druk zetten dat hij er al in augustus moet staan.”

Van Holsbeeck wil in de voorbereiding zien hoe Frutos het er van af brengt. “De eerste trainingsweken zullen ons veel duidelijk maken. Als er iets aan de hand is met Frutos, doen we nog iets. Voor de Champions League heb je spitsen nodig die het verschil kunnen maken.” Is Frutos fit, dan kan Anderlecht in de herfst rustig de markt verkennen en zien hoe Tom De Sutter terugkeert na zijn blessure aan de kruisbanden. In december was Van Holsbeeck geïnteresseerd in De Sutter, tot hij hoorde welke bedragen Cercle voor zijn aanvaller wilde. De interesse is er nog, maar eerst wil Anderlecht zien of De Sutter weer helemaal fit wordt en hoeveel de vraagprijs straks bedraagt. Het kan ook eerder een bod doen, ervan uitgaand dat Cercle niet weet of buitenlandse kapitaalkrachtige clubs straks nog op de markt zijn voor een speler die lang uit beeld was. S

door geert foutré

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content