Kippenvel voor atlete Ingeborg Marx: ‘Ik voelde me de koningin van Dresden’

SYDNEY2000 WEIGHTLIFTING
© BELGAIMAGE
Jef Van Baelen
Jef Van Baelen Journalist voor Knack

Multisporttalent Ingeborg Marx won het allerlaatste DDR-kampioenschap polsstokspringen.

Op mijn veertiende kroonde ik me tegelijk tot kampioen turnen, hordelopen én jumping. Ik was van jongs af in veel sporten goed en wilde van alle disciplines proeven. In 1991 was ik pas begonnen met polsstokspringen. Maar de sport stond hier nog in de kinderschoenen: er werden in België amper wedstrijden voor vrouwen georganiseerd. Ik las in Het Laatste Nieuws dat Oost-Duitsland nog een allerlaatste atletiekkampioenschap organiseerde, twee jaar na de val van de Muur. In een bijzinnetje schreef de journalist dat polsstokspringen op het programma stond.

Op goed geluk reed ik met mijn trainer naar Dresden – ‘je weet nooit of we mee mogen doen’. We kwamen aan bij het stadion, waar we vrouwen met polsstokken zagen zeulen. Oei, de wedstrijd was diezelfde dag al! Ik heb me snel omgekleed op straat, mijn polsstokken uit de auto gesleurd en ben op zoek gegaan naar het inschrijvingskantoor. Daar verwarden ze Belgien met Berlin: ik mocht meedoen! (lacht) Dat mijn naam een beetje Duits klinkt, zal ook geholpen hebben.

Zo kwam het dat ik meedeed aan het allerlaatste DDR-kampioenschap polsstokspringen… en ik won nog ook. Ik herinner me het enthousiasme en het ontzag dat de Oost-Duitsers hadden voor sporters. Ik moest blijven logeren, werd geïnterviewd in de krant en voelde me de koningin van Dresden. Het leukst vond ik nog dat ik in Dresden de piste deelde met Heike Drechsler, olympisch en wereldkampioene verspringen, mijn grote idool.

Pas na mijn studies ben ik overgestapt op gewichtheffen, de sport waar mensen mij het best van kennen. Nog later ben ik ook een hele goede baanwielrenster geweest. Toch kwam ik nooit in aanmerking als Sportvrouw van het Jaar. Ik heb in zo veel sporten de top gehaald en in powerliften was ik zelfs wereldrecordhoudster. Was ik een Amerikaanse, dan werden er documentaires over mij gemaakt. Of ik niet beter voor één sport had gekozen? Nee, je moet juist zo veel mogelijk sporten beoefenen, zeker wanneer je jong bent. Dan kun je kiezen wat je het leukst vindt of waar je het best in bent, en ontwikkel je je lichaam niet te eenzijdig.

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content