De Engelse competitie drijft op buitenlanders.

Bijna zestig procent van de voetballers in de Premier League kwam vorig seizoen uit het buitenland. Dat is de conclusie uit een onderzoek in opdracht van de FIFA, de wereldvoetbalbond waarvan de voorzitter Sepp Blatter de competities zo graag wil beschermen tegen een te grote invloed van buitenaf.

De zogenaamde Professional Football Players Observatory turft sinds een drietal jaar het aantal buitenlanders in de hoogste competities van de vijf grote Europese voetbalnaties, met name Engeland, Duitsland, Spanje, Italië en Frankrijk. Het onderzoek, dat voortkomt uit een samenwerking tussen het Internationale Centrum voor Sportwetenschap (CIES) en een universiteit in Frankrijk, geeft nietsverhullende resultaten. Zo bleek in het seizoen 2007/08 maar liefst 42,4 procent van de profs in de vijf bovengenoemde landen van buitenlands komaf, goed voor een opmerkelijke stijging met 3,5 procent.

In de Engelse competitie, mondiaal gezien de best bekeken liga, is dat percentage zelfs 59,5. Voor het eerst werd afgelopen seizoen zelfs meer dan de helft (51,9 procent) van de doelpunten gemaakt door buitenlanders. Ook de start van de Premier League tien dagen geleden was opnieuw veelzeggend. Maar liefst 21 van de 32 treffers in de openingsronde waren van buitenlandse makelij. De schutterslijst vermeldde spelers uit alle windstreken, zoals de Nigeriaan Martins, de Noor Carew, de Braziliaan Elano, de Kroaat Corluka, de Jamaicaan Fuller, de Fransman Anelka, de Portugees Deco, de Spanjaard Torres, de IJslander Steinsson, de Zweed Elmander, de Egyptenaar Mido (ex-AA Gent) en de Zuid-Koreaan Seol (ex-Antwerp en Anderlecht).

Gabriel Agbonlahor scoorde voor Aston Villa tegen Manchester City drie keer. De spits werd dan wel geboren in Engeland, maar als afstammeling van een Nigeriaanse vader en een Schotse moeder. Een paar jaar geleden legde hij een uitnodiging voor een jeugdduel met Rwanda naast zich neer, omdat hij naar de Engelse nationale ploeg lonkte.

Arsenal en Chelsea stellen soms geen Engelsman op. Zij halen gewoon wie ze nodig hebben. Daarom dat ze ook stevig gekant zijn tegen de 6+5-regeling, die pleit voor minimaal zes spelers uit het eigen land.

Dit seizoen ligt het aantal buitenlanders in de Engelse competitie boven de 60 procent.

De Franse linkerverdediger Mikaël Silvestre (31) verliet na negen jaar en 249 duels voor 1,1 miljoen euro Manchester United en tekende bij Arsenal. De veertigvoudig international is de eerste speler sinds Brian Kidd in 1974 die zich aan dergelijke overstap waagt. Armand Traoré(18) wordt voor een seizoen verhuurd aan Portsmouth.

John Terry (27, Chelsea) werd door bondscoach Fabio Capello aangesteld als aanvoerder. Een oefeninterland op Wembley tegen Tsjechië eindigde op 2-2, met treffers van Wes Brown en Joe Cole (in de slotminuut). Op 6 september begint Engeland zijn WK-kwalificatiecampagne met een duel in Barcelona tegen Andorra.

Brian Barwick (54), de CEO van de FA, verloor een interne strijd en vertrekt vanaf 31 december.

Roque Santa Cruz (27) blijft nog minstens tot 2012 bij Blackburn Rovers. De Paraguayaanse spits zal wekelijks 75.320 euro incasseren.

West Bromwich Albion betaalde een recordbedrag van 5,5 miljoen euro voor de Spaanse middenvelder Borja Valero (23) van Real Mallorca.

Emmanuel Adebayor (24) blijft tot 2012 bij Arsenal. De Togolese spits zag zijn weekloon verdubbeld worden tot 100.000 euro.

Engels international Gabriel Agbonlahor (tot 2012) verlengde net als spitsbroeder John Carew (tot 2011) zijn overeenkomst bij Aston Villa.

De Thaise ondernemer en oud-premier Thaskin Shinatrawa treedt af als voorzitter van Manchester City.

Dimitar Berbatov (27, Tottenham) zat niet in de kern tegen Sunderland. De Bulgaarse spits zou met zijn gedachten te veel bij een transfer naar Manchester United zitten. De transfersom bedraagt 35 miljoen euro.

FRéDéRIC VANHEULE

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content