In de clan rond Marouane Fellaini heb je uiteraard vader Abdellatif, ex-doelman van Raja Casablanca, die afwisselend in Marokko en Spanje woont. Hij is altijd in de buurt om zijn zoon met raad en daad bij te staan. Er zijn ook de broers Hamza en Mansour. Die laatste staat het dichtst bij Marouane. Hij is momenteel 24 en woont al zeven jaar bij zijn broer in Engeland. Ze zijn zo onafscheidelijk dat ze zich allebei een afrokapsel hebben aangemeten. Ook Mansour zit vandaag in het voetbal, niet met zijn voeten, maar met zijn netwerk. “Ik stel vast dat te weinig jongeren met een migratieachtergrond doorbreken. Er zijn er meer en meer in de jeugdploegen, maar niet genoeg in de eerste elftallen. Dat ligt niet aan de clubs, maar aan het gebrek aan opvolging. Marouane is doorgebroken omdat hij hard gewerkt heeft, maar ook omdat hij het geluk had om bijgestaan te worden door een vader die het voetbalmilieu kent als zijn broekzak.”
De jonge Mansour heeft zich dus op het management gestort. Zijn associé is Karim Mejjetai. Die Franse wijnimporteur is een bekende figuur in het Brusselse nachtleven. Hij is mede-eigenaar van de Martini Bar, een plek die nogal in de smaak valt bij een aantal topvoetballers. De zoon van Karim speelt bij Standard. Hij heeft ook nog een voet in een andere gelegenheid, Inside Knokke, samen met Hamza Fellaini. “Het nachtleven is een business als een andere. Er hangt altijd wat mystiek rond, maar ik run gewoon een bedrijf. Weet u, de meeste zaken worden afgehandeld op café of restaurant. Dat zijn strategische plaatsen. En voetballers houden van uitgaan, niemand zal hen dat verbieden.”
Beiden hebben het managementbureau FSB (Football Solution Business) opgericht. “Het eerste doel was ons bezighouden met jeugdspelers, maar ook heel wat spelers uit eerste en tweede klasse zijn bij ons komen aankloppen”, gaat Karim Mejjati verder. “Het einde van het beroep van spelersmakelaar zoals de FIFA voor ogen heeft, stelt ons niet voor problemen. We zullen optreden als raadgever van de spelers en een juridische dienstverlening aan hun familie aanbieden.”
“Bij een transfer gebeurt het al te vaak dat een speler geen percentage krijgt terwijl de makelaar de volledige commissie opstrijkt. Dat is niet normaal”, bevestigt Mansour. “Het is de vader die zich heel zijn leven met zijn zoon heeft beziggehouden, dat is toch wel het minste wat vergoed zou mogen worden.”
“Ons duo is erg complementair”, steekt Karim van wal. “Ik hou me bezig met de ontmoetingen met de families, Mansour vooral met de jongeren. Op mijn eentje zou ik dat allemaal niet kunnen doen. Ik daag eender wie uit om zonder contacten of verleden in het voetbalmilieu te stappen. Wij hebben in dit geval een naam die ongelooflijk veel deuren voor ons opent, ook al komt Marouane zelf nooit tussen in onze zaken.”