Energiegels voor sporters steeds populairder: wereldmarkt verdubbelt tegen 2034

© Wikimedia Commons
Jonas Creteur
Jonas Creteur Sportredacteur bij Knack

Niet alleen voedingssupplementen, ook gels zijn een snelgroeiende markt.

Jonas Creteur gaat op zoek naar een markant cijfer van de sportweek.

Energiegels – kleine, handige zakjes met vloeibare koolhydraten die sporters snel brandstof geven – worden steeds populairder. In 2024 had de wereldwijde markt een waarde van 572 miljoen euro. Volgens Precedence Research, een onderzoeksbureau gespecialiseerd in industrieanalyse, stijgt dat bedrag tegen 2034 tot 1,18 miljard euro, met een jaarlijkse groei van 7,5 procent vanaf 2025.

Noord-Amerika domineerde in 2024 met een marktaandeel van 35 procent, iets meer dan Europa (33 procent). In Azië-Pacific (20 procent) schiet de vraag het sterkst omhoog, met een jaarlijkse groei van 10 procent, dankzij een jonge, sportieve bevolking.

Een mix van sterker gezondheidsbewustzijn, een bloeiende sport- en fitnesscultuur en slimme innovaties ligt aan de basis van de mondiale groei. Ook de meer diverse smaken spelen mee: fruitgels zijn intussen goed voor 39 procent van de markt.

Een andere reden is een revolutie in de uithoudingssporten, ook wel de ‘carbolution’ genoemd. Zo’n tien jaar geleden heerste in de trainingsleer vaak het idee dat duursporters tijdens bepaalde trainingen minder koolhydraten dienden in te nemen, om de vetverbranding te stimuleren en slanker te blijven.

De wetenschap heeft dat idee ontkracht. Tijdens wedstrijden en zware trainingen nemen marathonlopers, wielrenners en triatleten vandaag veel meer koolhydraten in: van 60 à 70 gram per uur naar soms wel 120 à 140 gram. De carbolution draait om een slimme mix van glucose en fructose in een verhouding van 0,8:1.

Voor u getest: voedingssupplementen maken én verkopen is (gevaarlijk) kinderspel

Glucose is een suiker die rechtstreeks in het bloed terechtkomt en daar snel energie levert. Ze wordt via één kanaal in de darmen opgenomen, maar dat raakt snel verzadigd, waardoor je niet meer dan zo’n 60 gram per uur kunt verwerken. Fructose is een suiker die van nature in fruit voorkomt en via een ander darmkanaal wordt opgenomen, zodat je samen veel meer koolhydraten kunt opnemen zonder maagproblemen. Zo blijven de spieren langer van brandstof voorzien – cruciaal voor lange wedstrijden – en krijgen uithoudingssporters minder snel een hongerklop.

Merken zoals Maurten, zeer populair bij topsporters, spelen hierop in met een unieke hydrogeltechnologie. Die formule, gemaakt met natriumalginaat uit algen, zou in de maag een beschermende laag vormen rond de koolhydraten, zodat ze makkelijker worden opgenomen.

Toch zijn er hobbels: wisselende grondstofprijzen verstoren de productie, stuwen de kosten en maken gels steeds duurder, waardoor ze voor een deel van de consumenten onbetaalbaar worden. Maar ook dat zal de explosieve groei de komende jaren niet afremmen.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Expertise