Met zo’n 5000 waren ze, gisteren in Düsseldorf, om de Rode Duivels aan te moedigen. Of de ploeg zich wist te plaatsen voor de barrages werd pas bekend na het afsluiten van dit nummer. Hoe dan ook, de Rode Duivels kregen weer de steun van het publiek achter zich.
Vijfduizend Belgen in Düsseldorf. Als we de mensen van de KBVB mogen geloven, waren er dubbel zoveel aanvragen voor een ticket. Ongeveer vijfhonderd man zondag voor de laatste openbare training op eigen bodem, het zijn nog geen Braziliaanse toestanden, maar de nationale ploeg is weer hot. Dat is geleden van … ja, van … 1986? Of misschien 2002, toen de Belgen in Japan ei zo na voor een stunt zorgden door Brazilië te wippen. Maar daarna kwam de vrije val en werd de relatie zuur. Meer dan eens gingen de Duivels onder een fluitconcert gebukt het veld af.
Lang heette het gebrek aan sfeer de schuld van het stadion. Je kon, door die piste, geen ambiance krijgen in het Koning Boudewijnstadion. Toen de Duivels, vooral om financiële redenen, af en toe begonnen uit te wijken naar de provincie en kleinere stadions, heette het plots voor de spelers “veel leuker” te zijn. Sclessin, Genk, Gent, Charleroi, … Alles beter dan Brussel.
Recente bekerfinales bewezen evenwel het tegendeel. Het kost wat moeite, maar er is wel sfeer te krijgen in het Koning Boudewijnstadion. En sinds deze campagne zelfs door de Rode Duivels. Afgelopen vrijdag nog polonaise in alle tribunes, het was ooit anders.
Vanwaar de ommezwaai?
Filip Van Doorslaer, binnen de bond werkzaam op het commerciële departement, situeert die bij de 4-4 tegen Oostenrijk, maar eigenlijk zat het toen ook al goed vol. Op een moment dat België politiek uit elkaar leek te vallen, bleken er nog sportgebeurtenissen te zijn die Waal en Vlaming konden verzoenen: de prestaties van Philippe Gilbert in het wielrennen en die van Vincent Kompany en co in het voetbal. De volksbeweging tegen een eventuele splitsing, opgezet in het najaar van 2007, kreeg navolging in het stadion. Gehoord tegen Azerbeidzjan, en ook weer tegen Kazachstan: het enthousiasme waarmee de massa het volkslied kweelt. Opvallend veel jong enthousiasme ook: jongeren die 1986 alleen kennen uit de boekskes, en voor wie zelfs 2002 verre geschiedenis is.
Tweede verklaring: de beste Belgen voetballen dezer dagen in het buitenland. Van Doorslaer: “Wie Kompany aan het werk wil zien, moet een vliegtuigticket naar Manchester kopen, of naar een wedstrijd dan wel training van de nationale ploeg komen.” Vermaelen, Vertonghen, Hazard, Mertens, Dembélé, … Ze voetbalden zelfs amper of nooit in eigen land. Wie ze toch een keer van dichtbij wil zien, moet naar Brussel.
Derde verklaring: er wordt over nagedacht. Van Doorslaer: “Na België-Oostenrijk hadden we direct door dat de uitmatch in Wenen van cruciaal belang zou zijn, wilde het met deze kwalificatie nog iets worden. We zijn daarop het wiel niet opnieuw gaan uitvinden, maar rond de tafel gaan zitten met mensen die weten hoe ze zo’n reis moeten organiseren. Supportersclubs van eersteklassers.”
De prijs werd democratisch gehouden, na wat rondbellen bij busmaatschappijen gelegd op 100 euro, toegangsticket inbegrepen. De clubs die het traject moesten organiseren, konden er zelf nog iets aan overhouden, want de kostprijs per persoon voor hen was ongeveer 80 tot 85 euro. De ene club investeerde die winst in extra drank op de bussen, een andere in de clubwerking. Het initiatief bleek een groot succes en tot groot jolijt van iedereen wonnen de Belgen.
Van Doorslaer en co besloten daarop de boel te systematiseren. Ze keken over de grenzen. In Duitsland, Nederland, Kroatië, maar ook Engeland. Daar moeten supporters lid zijn van de officiële supportersvereniging, willen ze tickets voor een uitinterland kunnen krijgen. Dat bleek op zich geen garantie, met de vorige fanclub liep het in 2000 tijdens het EK in België zo hard mis dat ze een jaar later werd ontbonden. Maar van de organisatie kon worden geleerd. Resultaat: de bond riep een eigen supportersclub in het leven. Club 1895, naar het stichtingsjaar van de KBVB en het jaar waarin het eerste voetbalkampioenschap werd georganiseerd.
Van Doorslaer: “We vermoedden al vrij snel dat de stormloop op tickets voor de slotmatch in Duitsland groot zou zijn. Die wilden we in goeie banen leiden, vandaar dat we hebben beslist om alleen tickets via die club ( lidgeld voor deze campagne: 5 euro, nvdr) aan de man te brengen. Op zich zijn 5000 Belgen in zo’n stadion van ruim 50.000 plaatsen niet veel, maar het is toch symbolisch.” De bedoeling is om Club 1895 in de volgende campagne nog sterker neer te zetten.
Zelfbedruipend
Supporters willen zich ook tooien met toeters en bellen. En shirtjes. Een van de recente kritieken was dat het nieuwe shirt van de nationale ploeg, van het sportmerk Burrda, amper in de winkel was te vinden. Van Doorslaer: “Dat is inmiddels verholpen. De betere sportzaak heeft ze, ze worden verkocht in de buurt van het stadion ter gelegenheid van wedstrijden en verder zijn ze ook te koop via onze webwinkel.”
Het is een mooie baby geworden, de nationale ploeg. Commercieel was de werking de laatste jaren moeilijk, vanwege weinig succes en geen toernooien. Van Doorslaer: “Je moest hard zoeken naar incentives, zodat de sponsorverantwoordelijken de investering bij hun bazen konden verantwoorden. Gelukkig heeft de nationale ploeg in de media, succes of niet, altijd op veel exposure kunnen rekenen. De kijkcijfers van de wedstrijden zijn ook altijd rond het miljoen blijven liggen, soms iets meer zelfs. We hebben onze twaalf hoofdsponsors, maar beseffen ook: nog een paar toernooien waarin we tijdens de kwalificaties voortijdig worden uitgeschakeld en het wordt een steeds moeilijker verhaal.”
Bedrijven blijven geïnteresseerd. Op 1 juli 2012 vervangt BMW Audi als sponsor. Audi was geen hoofdsponsor, BMW wordt dat wel. Qua tv-rechten zit men internationaal goed tot 2018. In België loopt de overeenkomst voor thuiswedstrijden met de VRT en RTL tot het WK van 2014. De bond probeert nu andere kampioenschappen in de markt te plaatsen: het vrouwenvoetbal, het beach soccer, wie weet lukt dat ook nog met de beloften. Van Doorslaer: “Onze bedoeling is zelf zo veel mogelijk inkomsten verwerven, zodat we zo weinig mogelijk een beroep moeten doen op de clubs om het budget van de bond rond te krijgen. Pogen om zelfbedruipend te zijn, zodat we hen kunnen helpen en zij hun middelen in het voetbal kunnen investeren.”
DOOR PETER T’KINT
De bond riep een eigen supportersclub in het leven.