Grand Prix van Monaco: meer verplichte pitstops, meer spektakel?

Max Verstappen (Red Bull Racing F1 Team), op het circuit tijdens een training voor de F1 Grand Prix van Monaco van zondag. © Getty
Jonas Creteur
Jonas Creteur Sportredacteur bij Knack

Twee verplichte pitstops op de GP van Monaco, ongeacht de weersomstandigheden, zou dat helpen om de spanning op te bouwen?

Jonas Creteur gaat op zoek naar een markant cijfer van de sportweek.

De Grand Prix van Monaco, het kroonjuweel van de formule 1, staat al decennia symbool voor glamour en prestige. Helaas is het sportieve verloop nooit even sprankelend. In de straten van het prinsdom is inhalen immers zeer moeilijk.

Wijlen F1-icoon Ayrton Senna omschreef het circuit ooit als een claustrofobische tunnel. Met een lengte van 3,337 kilometer is het zelfs het kortste en ook het smalste op de hele F1-kalender.

Daardoor is ook de gemiddelde snelheid het laagst van alle GP’s: slechts 153 kilometer per uur. Ter vergelijking: de hoogste gemiddelde snelheid, in de GP van Monza, bedroeg vorig jaar 246 kilometer per uur. Zelfs het langste rechte stuk in Monaco biedt nauwelijks ruimte voor inhaalmanoeuvres. De bredere F1-wagens van de afgelopen jaren maken het nog lastiger.

Max Verstappen noemde de race van 2024 ‘saai’ – hij was begonnen op de zesde positie en kon nooit inhalen –en klaagde in zijn microfoontje: ‘Ik had mijn kussen moeten meebrengen.’ Vorig jaar bleef de top tien van start tot finish zelfs onveranderd, een unicum in de F1-geschiedenis. Slechts zes rijders bezochten de pitlane een tweede keer.

Het nieuwe formule 1-seizoen begint: hoe een saaie competitie weer hip en aantrekkelijk werd

Stemmen gingen op om de raceafstand te verlengen van 260 naar 305 kilometer – de standaard voor alle andere grands prix – om bandenstrategie te stimuleren. De Internationale Autosportfederatie (FIA) koos echter voor een andere route: ze legt twee verplichte pitstops op, ongeacht de weersomstandigheden. Dat betekent dat teams minstens drie sets banden moeten gebruiken, met in droge races minstens twee verschillende compounds (zacht, medium of harde bandenrubber).

Het idee is simpel: meer pitstops dwingen teams tot strategische keuzes, wat de wedstrijd onvoorspelbaarder kan maken. Charles Leclerc, winnaar in 2024, verwelkomde de regel, maar er is scepsis. Analisten wijzen op de GP van 2023 in Qatar, waar drie verplichte pitstops – om andere redenen – niet tot een betere race leidden. In Monaco vrezen ze dat teams de snelheid van hun rijders zullen blijven managen om de posities na een pitstop te behouden.

Toch biedt de nieuwe regel een kans. Teams kunnen nu eerder stoppen om met verse banden een voorsprong te pakken (een undercut). Of juist langer doorrijden om anderen te verschalken als die stoppen (een overcut). Fouten in de pitlane – een los wiel, een trage stop – kunnen de race op zijn kop zetten. Voor een circuit dat amper kan worden aangepast, is dit misschien wel de enige realistische manier om spanning te creëren. Of het werkt? Dat zien we zondag.

Wordt Max Verstappen de beste Formule 1-rijder ooit?

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content