Met een hoorapparaat op een receptie of een druk feestje? Niet altijd gemakkelijk om dan conversaties te kunnen volgen, weten gebruikers. Het zou héél handig zijn als je hoorapparaat precies kon filteren wat jij wil horen. Daar wordt aan gewerkt door een interdisciplinair team geleid door professoren Alexander Bertrand van het Departement Elektrotechniek (ESAT) en Tom Francart van het Departement Neurowetenschappen van de Leuvense universiteit.
Kennis kent geen einde: 600 jaar Wonderzoek
KU Leuven viert 600 jaar en Knack feest mee: een heel jaar lang vind je regelmatig op knack.be een artikel over een thema waarrond onderzoekers van KU Leuven sterk wetenschappelijk werk leverden.
Je kan jouw keuzes op elk moment wijzigen door onderaan de site op "Cookie-instellingen" te klikken."
Je hersenen kunnen het moeiteloos, maar hoorapparaten (nog) niet: in een omgeving vol pratende mensen en achtergrondlawaai worstelt zo’n apparaat ermee om er één conversatie uit te filteren. Het toestel weet niet naar welk gesprek je wil luisteren en maakt daarom een ‘beredeneerde gok’, maar die is niet altijd juist. Met een slim hoorapparaat dat door je hersenen aangestuurd wordt, zou dat ‘cocktailpartyeffect’ van de baan zijn.
AI & hersengolven

Wat als jouw hersengolven je hoorapparaat duidelijk konden maken welke conversatie jij als luisteraar wil volgen? Met een nieuwe techniek van de KU Leuven is op dat vlak vooruitgang geboekt. Het nieuwe, slimme hoorapparaat maakt gebruik van artificiële intelligentie. Het systeem vergelijkt de geluidsopname met je hersengolven en leidt dan uit die hersengolven af naar welke spreker jij je aandacht richt. Als het AI-systeem de gewenste spreker herkent, spitsen de richtmicrofoons in het hoorapparaat zich daarop toe: vervolgens wordt de ruis onderdrukt en wordt het volume geregeld.
Het grote voordeel: het nieuw ontwikkelde AI-systeem hoeft niet getraind te worden. Het leert direct al doende, zonder training vooraf. Zo krijg je een op maat getrainde AI, want de hersengolven verschillen van persoon tot persoon. Dat zorgt ervoor dat jouw hoorapparaat nog accurater werkt.
Op het juiste volume
Ook de volumeregeling wordt slimmer. Het Leuvense team ontwikkelde een smart gain control, een volumeknop die heel zachtjes en zo accuraat mogelijk van de ene spreker naar de andere gaat. Die slimme volumeregeling leert ook van de mens met het hoorapparaat, het is een vorm van brain-computer-interface met neurofeedback.
Nog even geduld…

Het is nog even wachten voor de slimme hoorapparaten die met hersengolven werken, effectief op de markt zijn. In het lab meten de onderzoekers de hersengolven van een proefpersoon met een muts vol elektrodes. Imiddels wordt ook al onderzoek gedaan naar hoorapparaten met ingebouwde elektroden.
Meer lezen?
stories.kuleuven.be/nl/verhalen/een-slim-hoorapparaat-luistert-naar-hersengolven