De FOD Economie staat klaar om kmo’s te begeleiden in de overgang naar een circulaire economie, met speciale aandacht voor intellectuele eigendom en normalisatie. Met hun campagne “Tijd voor circulair” bieden ze ondersteuning en advies aan ondernemers.
Welke uitdagingen van circulaire economie voor kmo’s?
Een circulaire economie streeft naar het minimaliseren van verspilling en het maximaliseren van het behoud van waarde in de economie. Het hergebruiken, repareren en recyclen van materialen helpt de druk op de schaarser wordende hulpbronnen te verminderen en verkleint ook de impact op het milieu.
De transitie naar een circulaire economie brengt voor kmo’s echter ook veel uitdagingen met zich mee. “Het gaat verder dan alleen het aanpassen van processen of het ontwikkelen van nieuwe producten of diensten”, zegt Lien Meurisse, woordvoerster van de FOD Economie. Zo moeten heel wat producten bijvoorbeeld ook aan een reeks normen voldoen, om toegang te krijgen tot internationale markten. En is jouw innovatieve idee wel voldoende beschermd? Om kmo’s hierbij te helpen, biedt de FOD Economie heel wat hulp, via ondersteuning van experten of subsidies.
Ondersteuning van FOD Economie en belang van normalisatie
Lien Meurisse: “De FOD Economie erkent de kwetsbaarheid van kmo’s, vooral in het licht van de gezondheidscrisis en klimaatverandering, en benadrukt hun cruciale rol in de milieutransitie. Om hen te ondersteunen lanceert de FOD Economie een zelfevaluatietool om kmo’s bewust te maken van hun circulaire maturiteit en hen aan te moedigen om circulaire praktijken te omarmen. Het is cruciaal om hen te informeren en hun toegang te vergemakkelijken tot het federale beleid en de andere beleidsniveaus waarop ze kunnen steunen. Zowel op Europees als op nationaal niveau zal het aantal nieuwe wetten voor milieubescherming en een koolstofarme toekomst de komende jaren immers toenemen.”
Daarom biedt de FOD Economie kmo’s inzicht in de verscheidene technische normen bij het harmoniseren van praktijken, processen en producten in de circulaire economie. Dit omvat ontwerpnormen, toepassingsnormen, milieubeheernormen, afvalbeheernormen en rapportagenormen, die allemaal bijdragen aan duurzamere en efficiëntere praktijken.
Ontwerpnormen helpen om de ontwikkeling van meer duurzame, herbruikbare en recycleerbare producten te stimuleren. Milieubeheernormen zijn dan weer belangrijk om te voldoen aan de richtlijnen voor milieubeheer en het verminderen van de milieu-impact. Net zoals afvalbeheernormen bijdragen tot efficiëntere praktijken voor het inzamelen, sorteren, hergebruiken en recycleren van afval. Voor gratis advies over normen kunnen kmo’s zich richten tot de normen-antennen van de FOD Economie.
Belang van intellectuele eigendom
Andere belangrijke hefbomen en garanties op succes voor de circulaire economie is dat kmo’s ten volle moeten profiteren van de bescherming van hun innovaties of uitvindingen.
Intellectuele eigendom biedt niet enkel juridische bescherming, het kan ook de verspreiding van circulaire technologieën vergemakkelijken. Dankzij octrooien en licenties kunnen bedrijven technologieën en knowhow met anderen delen, wat bevorderlijk is voor het invoeren van duurzamere praktijken. “Bescherming van intellectueel eigendom moedigt investeringen in onderzoek en ontwikkeling aan en vergemakkelijkt het delen van knowhow”, benadrukt Lien Meurisse.
Circulair design voor duurzame producten
Bij het ontwikkelen van een duurzaam en circulair product of dienst is het van belang om de volledige levenscyclus in overweging te nemen. Circulair design richt zich op alle activiteiten die meespelen in de fabricage, het gebruik, het vervoer en de afdanking van dat product. Het doel is om economische groei te realiseren zonder steeds meer natuurlijke hulpbronnen te gebruiken. Dit wordt bereikt door die hulpbronnen te hergebruiken zodat ze hun waarde behouden en niet worden verspild.
Zelfevalutietool en meer informatie
Kmo’s die hun graad van circulariteit willen beoordelen of acties willen ondernemen met het oog op die transitie, kunnen terecht bij de FOD Economie die daartoe een zelfevaluatietool heeft gelanceerd in het kader van het Belgisch Plan voor Herstel en Veerkracht, met steun van de Europese Commissie. “Met de zelfevaluatietool kunnen kmo’s hun maturiteitsniveau van de circulaire economie bepalen. Door een aantal vragen te beantwoorden krijgen ze een persoonlijk advies met de meest relevante circulaire maatregelen die ze kunnen toepassen”, aldus Lien Meurisse.
De website: https://tijdvoorcirculair.be staat boordevol nuttige informatie en links voor kmo’s, zoals:
- de zelfevaluatietool,
- een toolbox met een overzicht van de meeste steunmaatregelen van de regio’s,
- nieuws over het thema,
- informatie per sector,
- een verklarende woordenlijst.
Meer informatie: tijdvoorcirculair.be